Zenica: Promo/Nedim Bajramović mladi perspektivni fotograf

Svatko bi rekao da nema ništa ljepše od mladoga  čovjeka koji se u životu trudi da postane svoj, neovisan i primjer drugima, pa se tako svuda oko nas mogu vidjeti i može se čuti za mlade ljude koji svojim radom žele, na svoj način promijeniti svijet, učiniti ga boljim i ljepšim mjestom. Upravo takva priča je i ova današnja i upravo jedan takav jeste i naš današnji sugovornik, Nedim Bajramović, perspektivni fotograf koji dolazi iz Zenice. Nedim svojim fotografijama pokušava prikazati ljepotu svijeta koji nas okružuje, i svoju tehniku usavršava na, možda neobičan način, a inspiraciju pronalazi, kako ćete i pročitati u svemu što ga okružuje.
1. Kratko nam se predstavite, vaše ime, odakle dolazite i čime se bavite?
Zovem se Nedim i dolazim iz Zenice. Dugo sam vremena proveo radeći razne poslove na polju marketinga, kao što su design, 3D animacije, kao i u samom menagementu. Prije par godina sam odlučio da napustim “siguran posao” i otisnem se u vode freelancera, odluka zbog koje nisam nikada zažalio
2. Kada ste se i kako počeli baviti fotografijom?
Sama želja da se bavim fotografijom postoji jako dugo vremena, ali visoke cijene profesionalnih aparata i ostale opreme, vrijeme koje bi mi trebalo da savladam tehniku i naučim kako da dobijem fotku koju imam u glavi su me uvijek sprječavali da se ozbiljnije posvetim fotografiji.
Prije nešto više od 3 godine sam ipak odlučio da kupim svoj prvi foto aparat (jedan od najjeftinijih koje sam mogao naći), čisto da zadovoljim taj neki glasić u glavi koji me godinama nagovarao da to učinim. Od tog trenutka sam postao opsjednut fotografijom. Ne prođe ni jedan dan a da nešto ne uslikam, editujem ili čitam/gledam video snimke o fotografiji.
3. Gdje pronalazite inspiraciju za svoj rad?
Inspiracija obično pronađe mene kroz svakodnevne aktivnosti. Bilo da hodam gradom i vidim nešto zanimljivo, ili da gledam slike drugih fotografa ili starih slikara. Veliki sam ljubitelj muzike pa mi često inspiracija za neku fotku dođe i slušajući muziku.
Jedna stvar je sigurna, od kako sam se počeo baviti fotografijom posmatram svijet na jedan potpuno novi način. Više obraćam pažnju na sitne detalje pored kojih sam prije samo prolazio, posmatram način na koji svjetlo oblikuje svakodnevne objekte, igram se s kombinacijama boja kao malo dijete… Svijet mi je odjednom postao daleko ljepši.
4. Uvijek sam želio pitati fotografa: fotografirate li sebe?
Da! Fotografisao sam sebe na stotine puta, ne zato što se toliko volim, već nekada ne mogu naći nekoga da bude ispred objektiva nekoliko sati kako bih ja isprobavao nove pozicije svjetla, različite tehnike i slično. 99% tih fotografija je završilo u kanti. Kao i svaka druga aktivnost, i fotografija zahtjeva konstantno vježbanje kako bi se unaprijedili i postali bolji u onome što radimo. Ako u trenutku inspiracije nemam nekoga ispred objektiva, onda sam ja taj.
5. Imate li fotografa koji Vam je uzor i prema kojemu Vi oblikujete svoj rad i karijeru?
Divim se i pratim rad jako puno fotografa, pa mi je teško izdvojiti samo neka imena. Prije par mjeseci sam konačno odlučio napraviti instagram account i tu sam također pronašao jako mnogo fotografa za koje prije nisam ni čuo, a prosto me oduševljava njihov rad.
6. Na kojem području najviše djelujete? Da li je to samo područje Zenice, Bosne i Hercegovine ili je vaše područje djelovanja šire?
Trenutno djelujem na području Zenice, a nadam se da ću u budućnosti djelovati i na području cijele BiH, kao i šire.
7. Koji su Vaši planovi za budućnost? Kako vi vidite epilog svoje karijere?
Trenutna mi je želja da se još više posvetim portretima, s obzirom da je to grana fotografije u kojoj najviše uživam. Također mi je želja da imam i vlastiti studio u kojem bih mogao neometano raditi. Trenutno sam u fazi nekih pregovora, pa ko zna, možda uskoro i ostvarim zamišljeno.
8. Koji je Vaš savjet mladima koji su se tek počeli baviti fotografijom?
Moj prvi savjet je da nikada ne prestanu eksperimentisati i pokušavati nešto novo. Čak i ako se ideja čini suludom i ako rezultat bude totalni promašaj, opet ćete nešto naučiti. Kao što sam napisao iznad, da bi vremenom postajali bolji morate redovno vježbati.
Nemojte biti obeshrabreni ako u startu ne dobijete fotografiju kakvu napravi neko sa 20 godina iskustva. Imajte na umu citat francuskog fotografa Henri Cartier-Bressona: “Vaših prvih 10.000 fotografija su najgore.”
9. I za kraj nam recite, kako Vas se može kontaktirati za booking?
Za booking me možete kontaktirati na mail: nedimbajramovic@yahoo.com ili putem instagrama: instagram.com/nedo.ba
U galeriji možete pogledati nekoliko Nedimovih fotografija, a sve druge fotografije možete pronaći na Nedimovom instagram profilu i njegovoj službenoj stranici.

Play Now