Žene menadžerice ostvarile 3,2 milijarde KM prihoda bh. ekonomiji

Istraživanje “Žene u biznisu“ realizira se u okviru projekta “100 najvećih u BiH“ koji predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaćeg gospodarstva, a ovo je prvi put da će se predstaviti i 100 najuspješnijih kompanija kojima rukovode žene.

Unatoč brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, njihov udio u odnosu na muške kolege i dalje je u manjini u poduzetničkim aktivnostima.

Upravo zato, ovim istraživanjem i organizacijom različitih susreta želimo istaknuti uspješna iskustva te okupiti i povezati poslovne žene, vlasnice, direktorice i menadžerice kompanija u Bosni i Hercegovini.

Želja nam je motivirati ih na nove pothvate te ujedno potaknuti inicijativu za povećanje zastupljenosti žena na najvišim položajima, dodala je Ahmetspahić – Fočo.

Menadžerice na čelu 18% kompanija iz FBiH i 20% kompanija iz RS

Od 787 kompanija koje su ušle u projekat “100 najvećih u BiH“, a čine ga velika, srednja i mala poduzeća po izvozu, dobiti, prihodima i investicijama gotovinskog tijeka, 19% čine kompanije na čijem čelu su žene menadžerice.

One upošljavaju 14.804 osobe, što je 11% u odnosu na ukupan broj firmi u projektu.

Istovremeno, žene menadžerice ostvaruju 11% ukupnog prihoda bh. gospodarstva te po 12% izvoza i dobiti.

Gledajući ove podatke u kontekstu zastupljenosti po entitetima, žene menadžerice su na čelu 18% kompanija iz FBiH i 20% kompanija iz RS.

Od ukupnog prihoda, 793 milijuna ostvarena su kroz izvoz proizvoda i usluga, dok je ukupna ostvarena dobit 205 milijuna KM, piše portal menager.ba.

Ovi podaci najbolji su dokaz da su žene menadžerice značajan čimbenik bh. ekonomije, a njih ukupno 149 je na čelu nekih od najuspješnijih kompanija.

Projekt “100 najvećih u BiH“ jedinstven je u Bosni i Hercegovini i ima za cilj da promovira i poveže najvažnije gospodarske subjekte i unaprijedi poslovanje u našoj zemlji.

Projekt kroz višemjesečnu medijsku kampanju, panel diskusije i završnu gala ceremoniju dodjele priznanja najboljima, afirmira najbolje vrijednosti domaćeg gospodarstva.