Žene koje su pobijedile rak dojke dijelile narcise sugrađanima u centru Zenice..

Predsjednica Udruženja “Život” Suadeta Bobić danas je s članicama udruženja, ženama koje su pobijedile rak dojke, dijelila narcise u centru grada te informisala građane o ovoj temi.

Dan narcisa u Zenici se obilježava već 14 godina, a članice udruženja “Život” ovom akcijom žele podići svijest žena, ali i muškaraca, o raku dojke. Preventivni pregledi, rano otkrivanje i poduzimanje aktivnosti na sprječavanju većih problema od velikog je značaja za konačni ishod ovog oboljenja.

“Mi kroz brojne aktivnosti imamo za cilj podizati svijest građanstva na otkrivanje raka dojke, promociji zdravlja žena, a kao sekundarni cilj promoviramo aktivnosti našeg udruženja kako bismo pomogli oboljelima od raka dojke”, kazala je Bobić.

S obzirom da udruženje nema nikakvu finansijsku pomoć, današnji dan su iskoristile i za prikupljanje novčanih sredstava za plaćanje režija i kupovinu repromaterijala s obzirom da članice udruženja redovno posjećuju operisane žene u Kantonalnoj bolnici Zenica i prenose svoja lična iskustva nakon završene životne borbe.

“Podjelom brošura, akcijama i narcisima podižemo svijest. Žene danas imaju priliku da se upoznaju s našim aktivistkinjama, razmijene mišljenja, porazgovaraju i možda postanu naše članice. Velika je stvar da preživjela žena prenese informacije ženi koja je tek oboljela”, dodala je Bobić.

Statističke podatke o broju oboljelih od raka dojke nemaju jer ne postoji registar malignih oboljenja, ali prema njihovim informacijama u ZDK blizu 250 žena boluje od raka dojke.