Zemlja limuna u srcu Mediterana

Amalfijska obala jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija. Spada u najpopularniji i najljepši dio obalne Italije. Duž četrdesetak kilometara izuzetno strme obale, na svakih nekoliko kilometara u završetku nekadašnjih riječnih klanaca nižu se slikovita mjesta sa pastelnim kućama u mediteranskom stilu, smještene jedna iznad drugih i po stotinjak metara iznad nivoa mora.

Zbog svojih prirodnih ljepota i bisera arhitekture, od kojih neki sežu i do srednjeg vijeka, Amalfijska obala proglašena je 1997. godine UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom. Cijela obala naziva se i zemljom limuna.

Stražarski tornjevi

Živopisni grad Amalfi nalazi se južno od užurbanog Napulja i još poznatijeg vulkana Vezuva. U blizini su otok Kapri i Salerno. Na Amalfijskoj obali nalazi se 13 naselja, a radi se o selima koja su uglavnom okrenuta turizmu i ribolovu. Nevjerovatno poseban obalni teren privlači filmaše strmim liticama za snimanje posebno napetih uzbudljivih kadrova, cijeli kraj ocrtavaju brojni terasasti vinogradi, raskošni voćnjaci limuna, zeleni pašnjaci…

Ukras u arhitekturi čini mozaik očaravajuće lijepih vila te rimske ruševine koje cijeli dio čine još spektakularnijim. Glavne atrakcije Amalfijske obale su uglavnom uspavani gradići sa prelijepim katedralama, crkvama, samostanima koji žive i dan-danas. Posebno su privlačni srednjovjekovni dvorci te kule stražarnice, kojih je u ovom kraju nekoliko.

Avaz: tekst/photo