Zbog nezakonite nabavke Mercedesa bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen na dvije godine zatvora

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je danas u Krivičnom sudu u Skoplju na dvije godine zatvora za podsticanje nezakonite nabavke luksuznog “Mercedesa” vrijednog 580.000 eura.

Prvim postupkom pod nazivom “Tenk”, koji je Specijalno tužilaštvo Makedonije na bazi prisluškivanih razgovoga pokrenulo protiv bivšeg premijera, obuhvaćeni su i bivši ministar unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i njen zamjenik Đoko Popovski.

Postupak protiv Jankulovske je izdvojen zbog “rizične trudnoće”, dok je Popovski osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora.

Sudija Dobrila Kacarska, obrazlažući presudu istakla je da je Gruevski zatražio od Jankulovske da sprovede javnu nabavku za automobil “Mercedes”, a ona podstakla Popovskog da favorizuje kompaniju “Mak auto star”.

Ona je naglasila i da je Gruevski omalovažio građane jer je “iza njihovih leđa” u tajnosti nabavio “Merdeces” po ličnoj želji.

Gruevski se nije pojavio na izricanju presude, kao ni Jankulovska.

Đoko Popovski, koji je jučer pred istim sudom osuđen na devet godina zatvora zbog nezakonite nabavke 300 vozila za potrebe makedonskog MUP-a, prisustvovao je izricanju presude, a u sudnicu je doveden iz istražnog zatvora.

Ispred suda postavljena je metalna ograda zbog protesta koji su organizovale pristalice Gruevskog, među kojima i bivši gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski.

Bivši makedonski premijer optužen je u pet slučajeva koje Specijalno tužilaštvo vodi za kriminal, korupciju, namiještanje izbora i političko nasilje u vrijeme dok je bio na čelu Vlade od 2006. do 2016. godine.

 

Dnevni Avaz.ba