Zavodi za zapošljavanje neće uplaćivati 
doprinose za osobe koje traže posao

Vlasnici privatnih tvrtki traže od vlasti u Federaciji BiH da zakonski redefinira pojam nezaposlene osobe, kao i njezina prava i obveze. Okupljeni oko Udruge poslodavaca FBiH smatraju kako treba ukinuti obvezu uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje od službi za zapošljavanje te to treba biti obveza zavoda za zdravstveno osiguranje, piše Večernji list BiH.  “Ovime bi se napravila jasna distinkcija između osoba koje stvarno traže zaposlenje i onih koje su na evidenciji službi za zapošljavanje samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje”, smatraju u Udruzi.

Još ranije od institucija vlasti najavljena je mogućnost da se iz evidencije zavoda za zapošljavanje brišu osobe koje uporno odbijaju prihvatiti neko od radnih mjesta, a istodobno im zavodi za zapošljavanje iz proračuna uplaćuju obvezno socijalno i zdravstveno osiguranje. Rekonstrukciju zavoda za zapošljavanje zatražio je i Federalni zavod za programiranje razvoja, koji traži od Vlade FBiH da u predstojećem razdoblju obavi rekonstrukciju zavoda za zapošljavanje, a to uključuje provedbu aktivnih mjera zapošljavanja, dovođenje u red evidencije nezaposlenih osoba i ostavljanje na popisima samo onih koji aktivno traže posao. Po njihovu prijedlogu, vlasti moraju preko svojih resornih ministarstava analizirati utjecaj socijalnih davanja u zavodu za zapošljavanje na aktivno traženje posla i odvojiti socijalnu politiku od zapošljavanja.

Treba pristupiti otvorenju centra za brzu prekvalifikaciju i dokvalifikaciju kadrova na tržištu rada, koji bi svoje programe prilagodili regionalnim specifičnostima i konkretnim potrebama na tržištu rada. Također je potrebno unaprijediti sustav praćenja potreba za radnom snagom boljom i izravnom vezom zavoda za zapošljavanje s gospodarskim komorama i udrugama poslodavaca, predefinirati evidencije o zdravstvenom osiguranju nezaposlenih i druge beneficije koje se daju preko službi za zapošljavanje.