Zaštita pri padu: Zračni jastuk za pametne telefone

Njemački student patentirao je zaštitnu masku za pametne telefone koja sadrži senzore i opruge koje se aktiviraju pri padu i tako čuvaju mobitele od oštećenja.

Na tržištu postoje brojne zaštitne maske za pametne telefone koje bi trebale zaštititi mobilne uređaje, no u slučaju pada, bez obzira na futrolu,lako može doći do oštećenja kućišta i ekrana. Ovaj problem pokušava riješiti 25-godišnji njemački student Philip Frenzel, koji je razvio zaštitu za pametni telefon i nazvao ju “mobilnim zračnim jastukom”, iako se u biti ne radi o zračnom jastuku, već o sustavu opruga koje bi trebale zaštititi uređaj pri padovima.

Na dizajnu ove maske radio je četiri godine, a zahvaljujući sustavu senzora, ona može prepoznati kada vam telefon ispadne iz ruke i aktivirati te opruge koje će “iskočiti” iz futrole i spriječiti da se telefon razbije ili ošteti– iako treba napomenuti kako u nekim situacijama poput pada na neravne površine, ovakav način zaštite nije savršen.
Frenzel je za svoj rad ove godine već dobio veliko priznanje – glavnu nagradu njemačkog udruženja inženjera Society for Mechatronics.Predsjednik tog udruženja Rolf Biesenbach takav način zaštite pametnih telefona nazvao je impresivnim te je komentirao kako Frenzelov rad pokazuje “sustavan pristup problemu i razvoj tehnološki izvedivog rješenja” s kojim bi ovaj mladić mogao riješiti problem za stotine milijuna korisnika pametnih telefona.
On je već patentirao svoj uređaj te je sada na redu sljedeći i logični korak – njegovo plasiranje na tržište i unovčivanje. Mladi inženjer odlučio je svoj proizvod ponuditi preko kampanje na Kickstarteru, koja bi trebala krenuti već sljedećeg mjeseca, i bit će zanimljivo vidjeti kolika će biti njegova cijena, odnosno kolika će biti potražnja.
Na stranici Alphr kažu kako je riječ o zaštiti za Appleove telefone, a možemo pretpostaviti kako će se u ponudi pronaći i zaštitne maske za ostale najpopularnije top-modele pametnih telefona – jedna je od ideja i ugradnja ovog sustava zaštite direktno u telefone, pa u budućnosti možda uopće nećemo trebati koristiti zaštitne maske.

 

Izvor: Dnevnik.hr