Zabraniti pušenje na svim javnim mjestima

Većina pušača odbit će argumente koji upućuju na opasnosti za njihov život, ali će rijetko koji ostati ravnodušan na činjenicu da pušenjem cigareta povećavaju izglede da njihova djeca obole od smrtonosne bolesti.

Doktor medicine, specijalist za onkologiju i krvne bolesti Gordan Srkalović smatra kako je to poruka koju treba snažno prenositi i širiti. On je klinički profesor interne medicine sveučilišta Michigan State, a na primjeru SAD-a objašnjava kako je indikativna redukcija pušenja ostvarena kombinacijom edukacije i političkom akcijom koja je rezultirala izmjenama zakona.

U SAD-u je zabranjeno pušenje na javnim mjestima, uključujući bolnice, škole, vladine institucije i restorane. Osim toga, cijene cigareta toliko su visoke da mnogi pušači ne mogu kupiti cigarete, što ih tjera na odvikavanje. Informacije o štetnosti pušenja dostupne su na svim elektroničkim medijima, reklamiranje cigareta je zabranjeno, naglašava Srkalović.

Navodi i kako je u SAD-u dokazano da zabrana pušenja u restoranima i barovima ne samo da nije ekonomski loša za vlasnike nego je posjećenost tim objektima povećana, a profit je postao veći.

To se treba koristiti kao pouka za one koji se protive zabrani. Nadam se da će uskoro i u bh. sveučilišta, škole i druge ustanove obrazovanja, kao i bolničke ustanove zabraniti pušenje u svojim prostorijama. To bi bio izvanredan početak korisne i nužne kampanje. Pozivam predstavnike tih ustanova da pokažu put drugima kako unaprijediti zdravlje bh. stanovništva. U BiH treba početi sa zabranama pušenja u obrazovnim institucijama i bolnicama te ih proširiti na sva javna mjesta, ističe.

Srkalović upozorava da je pušenje cigareta (u 85 -90% slučajeva) izravni uzročnik karcinoma pluća, a najbolji način da se ta bolest prevenira je da se reducira, a na kraju i potpuno zaustavi upotreba duhanskih proizvoda.

To je ostvarivo, ali jedino uz sudjelovanje različitih grupacija društva i podršku političkog faktora. Političari moraju shvatiti koliko bi to unaprijedilo cjelokupno bh. društvo, učinilo ga konkurentnijim na svjetskoj burzi rada i dostignuća te doprinijelo zdravlju ljudi i uštedi novca. To se može ostvariti edukacijom i osobnim primjerom, mišljenja je. Dodaje kako postoje i okolišni čimbenici koji mogu doprinijeti nastanku karcinoma pluća, ali glavni uzrok ipak je pušenje cigareta.

Izvor:Drukčiji radio