Vlada FBiH želi povezati Mostar s autoputevima

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istaknuo je u četvrtak nakon sastanka s gradonačelnikom Grada Mostara Ljubom Bešlićem kako je federalna vlada na današnjoj sjednici odlučila u potpunosti podržati Grad Mostar u njegovom procesu i aplikaciji za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine te ravnopravno sudjelovati i podupirati Mostar i u kadrovskoj, materijalnoj i financijskoj strani. – Jedna od najvažnijih točaka današnje sjednice Vlade FBiH održane u Mostaru bila je posvećena Gradu Mostaru i njegovoj aplikaciji za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine i navedena odluka Vlade veoma je značajna Gradu Mostaru jer je tako dobio, da tako kažem, jaka leđa Federacije koja mogu odgovoriti svim izazovima, pa i ovom – kazao je Novalić.

Od ostalih tema koje su danas bile na dnevnom redu sjednice, premijer Novalić naveo je komunalne probleme Mostara koji su eskalirali u ovom periodu. – Tek danas smo saznali kako je gradonačelnik Bešlić potpisao taj kompromisni sporazum. Naučili smo od Grada Mostara kako postoji neki ‘bijeli talog’, neki ‘crni pijesak’, da postoji problem zatvaranja i problem otvaranja deponija, a to dosad nismo znali.

Mi ćemo se, kao Vlada Federacije BiH, hladnih glava vratiti ovamo i sa svim akterima ovih događaja vidjeti što se to zapravo u Gradu Mostaru događa. Također ćemo sa strane naših inspekcija provjeriti kakvi su ti nalazi zapravo bili i kako ćemo moći pomoći – ustvrdio je Novalić. Isto tako, naveo je kako Vlada Federacije želi trošiti novac za autoput i povezati Grad Mostar s autoputovima te učiniti sve kako bi se otklonile prepreke za dolazak do zračne luke koji je istovremeno, po njegovim riječima, i čvorište zračnog prometa, ali i južne mostarske obilaznice i magistralnog puta M-17.