Vijeće ministara usvojilo odluku o privremenom finansiranju institucija BiH

Bevanda je rekao da je Vijeće ministara BiH još 16. lipnja 2019. godine primilo prijedlog odluke o privremenom finansiranju koji je Ministarstvo finansija i trezora BiH uputilo 6. juna 2019. godine izvršnoj vlasti, no ništa se nije uradilo po tome pitanju.

“Odluka je usvojena iako su mnogi najavljivali kolaps. Odluka je usvojena jednoglasno”, rekao je Bevanda.

Pozvao je Predajedništvo BiH da što prije usvoji budžet za 2019. godinu s obzirom na to da je njegov nacrt usvojen u januaru i upućen Predsjedništvu BiH koje je formalni predlagač u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Privremeno finansiranje ima određena ograničenja i odražava se na projekte koji se odnose na državu i lokalnu zajednicu”, kazao je Bevanda dodjući da privremeno finansiranje onemogućava razvojne projekte.

Istaknuo je da su sjednice Vijeća ministara BiH odgađane zbog različitih mišljenja članova kolegija te da je on bio prisutan na 171 sjednici Vijeća ministara BiH od 174.

Spinom je ocijenio pojedine navode kako on nije želio potpisati odluku podsjećajući da odluke potpisuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“Nikada se nisam bavio blokadom. Ja blokiram one koji ne postupaju po zakonu. Toliku količinu paušalnih ocjena, čak i mržnje, ne mogu da shvatim s kim živim i gdje radim”, rekao je Bevanda.

Photo: N1 TV/Google