Velike poplave u BiH – Danas situacija pod kontrolom

Nakon obilnih padavina koje su našu zemlju zahvatile od nedjelje u Prijedoru danas apokolaptične scene. Rijeka Sana je poplavila je oko 200 objekata, a materijalna šteta je ogromna.

Katastrofalna situacija tokom dana bila je i u Unsko-sanskom kantonu, a najteže je bilo u Sanskom Mostu. U porastu je jučer bio i vodostaj rijeke Plive duž cijelog toka, a na mjernom mjestu u Volarima izmjereno je 335 centimetra. U mjestu Jezero kod Jajca jučer i tjekom večeri poplavljenoje 15 domaćinstava. Osnovna škola „Vuk Karadžić” sutra neće raditi zbog sigurnosti đaka, a od centra općine jednim dijelom odsječeno je i selo Ljoljići jer su lokalni put i most prema tom selu zatvoreni.

Kritično je bilo i u Maglaju, a u Begovom Hanu pored Žepča u potok je upao šestogodišnji dječak, koji je još uvijek nije pronađen.

Vodostaji rijeka Drine i Rzave u Višegradu su u normalnim granicam, a normalizirano je stanje i na području Bosanskog Šamca gdje je talas rijeke Bosne visok, ali ne ugrožava imovinu građana. Rijeka Bosna je u koritu, a Sava s manjom površinom van korita, međutim ni ona nije napravila štetu.

Danas se očekuje i stabilizacija vremena, a opadanje vodostaja rijeka već je znatno vidljiv u cijeloj Bosni i Hercegovini. Izjavila je za Play Now Zenada Čaušević – šef stožera civilne zaštite