Hit enter to searchOverlay or ESC to close

Uvođenje digitalizacije u mala i srednja preduzeća uvjet opstanka ove grane privrede

Mnoga mala i srednja preduzeća u BiH su i onako zaostajala u uvođenju digitalizacije u svoje poslovanje, iz razloga što možda nisu prepoznali potencijalne prednosti na polju produktivnosti i konkurentnosti, nisu bili u mogućnosti jasno odrediti svoje potrebe ili zbog nedostatka kapaciteta ili finansijskih sredstava da pristupe i efikasno koriste digitalne instrumente. S druge strane, mnoge IT kompanije, naročito start-upi, nisu imali pristupa malim i srednjim preduzećima, ili nisu bili svjesni da svoje proizvode i usluge mogu ponuditi i ovom sektoru.

Prema mišljenju stručnjaka, ali i osoba koje su već uveliko “u digitalizaciji” trenutna situacija predstavlja idealno tlo za stvaranje saradnje između ova dva sektora, koja će dati rješenja na probleme koja trenutno muče mnoge: kako raditi u vrijeme globalne krize, izazvane virusom COVID-19? Kako preživjeti, i kako naći prilike za opstanak, pa čak i razvoj? Ovdje je digitalizacija ključna.

U svijetu već vidimo kako brojna MSP ubrzano uvode digitalizaciju u svoje poslovanje, a BiH ne zaostaje za njima. Platforma www.b2bit.ba, zamišljena kao spona između MSP i IT sektora omogućava upravo ovo – povezivanje ova dva sektora jednostavnom registracijom, te razmjenu ideja i rješenja, za ovu nikada ranije viđenu krizu, s kojom se svi suočavamo.