Uskoro videonadzor na 59 graničnih prijelaza

Ministarstvo sigurnosti BiH i Granična policija BiH izradili su tehnički dizajn i specifikaciju za uspostavu sustava video nadzora na 59 međunarodnih graničnih prijelaza. Sustav video nadzora će poboljšati razmjenu informacija i integrisano upravljanje granicom na međunarodnim graničnim prijelazima, koji je preporučen i Schengenskim katalogom. Područje graničnog prijelaza je od posebnog sigurnosnog značaja.

Izradom projekta optimizacije, integracije postojećih i izgradnje novih Sustava video nadzora na međunarodnim graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini stvorene su osnove za uspostavu funkcionalnog Sustava kontrole granice koristeći najsuvremenija tehnološka rješenja. Ovaj Sustav omogućuje nadzor i administriranje nadzora graničnih prijelaza sa lokalnog, regionalnog i središnjeg nivoa (izgradnja kontrolnih soba), s posebnim naglaskom na važnost osiguranja integriteta tajnih i osobnih podataka prikupljenih Sustavom video nadzora. Video nadzor graničnih prijelaza, između ostalog, omogućava osiguravanjedokaza za potrebe pravosudnih institucija, sprečavanje koruptivnih radnji, rekonstrukciju spornih događaja u zonama pod nadzorom, kontrolu i praćenje odvijanja poslovnih procesa i poštivanja zakonitosti u postupanju službenika.

Izgradnja Sustava video nadzora po urađenoj dokumentaciji na 29 od ukupno 59 međunarodnih graničnih prijelaza (prva faza) bit će financirana iz IPA fondova Europske unije, čime će Bosna i Hercegovina napraviti iskorak u integriranom upravljanju granicama. Izrada tehničkog dizajna i specifikacije Sustava video nadzora na međunarodnim graničnim prijelazima BiH realizirana je u okviru projekta „Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH“ koji implementira Ministarstvo sigurnosti BiH uz podršku Vlade Švicarske u okviru Partnerstva u migracijama između dvije zemlje i tehničku podršku Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC), priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Izvor:Drukčiji radio.