Uporedo će se vršiti proces rekonstrukcije Vlade FBiH i imenovanje novih ministara

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik DF-a Željko Komšić u petak su potpisali “principe i prioritete djelovanja patriotskog bloka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti”.

Kao jedan od prioriteta navedena je i reorganizacija ministarstava u Vladi Federacije BiH kako bi se uspostavila racionalnija, efikasnija i funkcionalnija struktura Vlade.

SDA već uveliko radi na prijedlogu rekonstrukcije Vlade FBiH, a koju je moguće izvršiti putem izmjena Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave.

Potpredsjednika SDA Edina Ramića pitali smo kada će se prijedlog izmjena naći pred federalnim parlamentarcima, a on nam je rekao kako postoji načelna saglasanost o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH, ali da se prvo moraju usaglasiti političke stranke koje će biti dio nove većine.

“Kada se političke stranke usaglase i to definišu sporazumima, onda bi se išlo u izmjene zakona prije nego što se imenuje novi saziv Vlade Federacije BiH. To će vjerovatno ići uporedo, odnosno da se odmah nakon izmjene zakona imenuje nova Federalna vlada”, kazao nam je Ramić.