U ponedjeljak u FBiH Dan žalosti zbog ubistva policajaca

Vlada Federacije BiH je donijela odluku da se ponedjeljak, 29. oktobar, proglasi za Dan žalosti u tom entitetu zbog ubistva dvojice policajaca.

Odluka je donesena na prijedlog ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare, piše Faktor.ba.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je, uime Vlade Federacije BiH i svoje lično, uputio izraze saučešća porodici i MUP-u Kantona Sarajevo povodom ubistva dvojice policajaca u jutrošnjem zločinačkom napadu prilikom obavljanja njihove dužnosti.

“Duboko me potresla vijest o njihovoj pogibiji kada su, časno obavljajući svoj teški i odgovorni posao, štiteći tuđu imovinu i pravni poredak, brutalno napadnuti i tom prilikom zadobili smrtonosne povrede. Ovo je ogroman gubitak za vas, ali i za cijelu zajednicu, pa je u ovom trenutku teško naći riječi utjehe nakon ovog strašnog događaja. Ovo je također napad i na državu i njene institucije i sigurnost građana. Uvjeravam vas da ćemo učiniti sve kako bismo pronašli počinioce ovog gnusnog djela i adekvatno ih kaznili za ovaj njihov počinjeni strašni čin. Uložit ćemo dadatne napore da bi naša policija bila još spremnija da se obračuna s kriminalnom i kriminalcima koji pokazuju sve više brutalnosti i hladnokrvnosti pri izvršenju najtežih krivičnih djela. Na tom putu nećemo štedjeti snage i sredstva, jer sigurnost države i građana je vrijednost koja je neprocjenjiva i za koju se moramo boriti do kraja”, kaže se u saučešću federalnog premijera Fadila Novalića.

U sarajevskom naselju Alipašino Polje – C faza u petak ranu ujutro, zasada nepoznati počinitelji, zasuli su rafalnom paljbom policijsku patrolu, koja ih je zatekla u krađi motornog vozila.

Policajac Adis Šehović smrtno je stradao na mjestu događaja, a njegov kolega Davor Vujinović, koji je teško ranjen, podlegao je nakon višesatne borbe za život na KCUS-u.

(N1 TV)