U novoj godini sebi poželite više smijeha!

Uz sve te želje koje se tiču posla, ali i privatnoga života, koje donose zdravlje, sreću i uspjeh
u poslovnom naumu, poželite sebi nešto što ćete sigurno moći ispuniti u godini koja nam dolazi. Poželite sebi više smijeha, a razlozi za to su sljedeći:
1. Smijanje nas čini mlađima – mnoga istraživanja su dokazala, a posljednje u nizu
je sa Sveučilišta u Missouriju, da se osobe koje se smiju čine mlađima i da upravo te osobe izgledaju kao da imaju manje godina, dok se osobe koje su namrštene čine dosta starijima.
Kada se smijemo gornji kut usana podiže cijelo lice kao da smo se upravo vratili sa facelifringa.
2. Smijanje stvara dobro raspoloženje i ugodnost – kada se smijemo jače se luče dopamin, endorfin i serotonin pa to u našem mozhu stvara bolje raspoloženje i osjećaj ugodnosti.
3. Smijanje je zarazno – kako biste ostavili utisak nije vam potrebna niti skupa odjeća,
frizura i šminka, dovoljno je da u prostoriju uđete nasmijani, a osmijeh na druge djeluje
zarazno i vjerojatno će se i drugi sami smijati kada im se obratite.
4. Raspon osmijeha određuje raspon života – u istraživanju sveučilišta Wayne State istraživači su promatrali kartice sa slikama baseball igrača i utvrdili kako su oni nasmijani doživjeli u prosjeku osamdeset godina, a igrači koji se nisu smijali doživjeli su u prosjeku 72 godine. Želite živjeti osam godina duže? Samo se smijte.
5. Osmijeh predviđa ispunjenje u braku – u još jednom istraživanju Gutmana dokazano je kako nitko ne želi biti u braku sa mrgudom i da osobe koje se u braku ne smiju zapravo nisu sretni izborom partnera.
6. Kada se smijemo činimo se uljudniji, simpatičniji i kompetentniji – za prve dvije stvari je jasno kao dan, ali kako ćemo se činiti kompetentnijima? Ukoliko djelujemo anksiozno i ne smiješimo se djelovat će kao da ne znamo riješiti problem koji se nalazi ispred nas, međutim, samo decentan osmijeh može odati osjećaj sigurnosti iako problem zapravo ne znamo riješiti.
7. Umjetan ili ne, osmijeh podiže raspoloženje – ukoliko se osjećate loše natjerajte sebe da se nasmijete, kada promijenimo svoje raspoloženje kroz smijanje mijenja se i naš svijet emocija.
8. Smijanje daje više zadovoljstva nego čokolada – kada smo tužni često ćemo pojesti nekoliko kockica čokolade (ili možda cijelu čokoladu), ali kako kaže Gutman u svojoj knjizi “Smile: The Astonishing Powers of a Simple Act” osmijeh generira isti nivo stimulacije kao i 2000 kockica čokolade. Pored toga, zdravije je, očuvat ćemo osmijeh.