U čast Mileni Dravić Filmski centar Sarajevo u Kriterionu prikazuje film “Vrata ostaju otvorena”

Povodom smrti Milene Dravić, velike glumice nekadašnje jugoslavenske kinematografije koja
je svojim ulogama obilježila i historiju bh. filma, Filmski centar Sarajevo u partnerstvu sa kinom Kriterion organizira posebnu projekciju filma “Vrata ostaju otvorena” koja će biti upriličena
u petak, 19. oktobra, u 20 sati.
Riječ je o prvom igranom filmu u kojem je Milena Dravić glumila. Film je snimljen 1959. godine
u produkciji Bosna filma.

Milena Dravić je, pored svih drugih, ostvarila svoje velike uloge u djelima bh. kinematografije:

“Kozara” (1962) i “Bitka na Neretvi” (1969) Veljka Bulajića, “Narodni poslanik” (1964) Stoleta Jankovića, “Horoskop” (1969) Bore Draškovića, “Sutjeska” (1973) Stipe Delića, “Pjegava djevojka” (1973) Mirze Idrizovića, igranom TV filmu “Ukazanje Gospe u selu Grabovica” (1985) Bate Čengića, te u popularnoj TV seriji “Lud, zbunjen, normalan“”(2007-2015) Feđe Isovića i Elmira Jukića.
Svojim ukupnim filmskim i televizijskim ulogama obilježila je čitavu jednu epohu i smatra
se jednom od ikona slavnog jugosolovenskog filma. Dobitnica je mnogih velikih glumačkih nagrada, ukljujučujući dvije Zlatne arene na najbolju žensku ulogu, kao i nagrade za najbolju glumicu u filmu “Jutro”, nagrada Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji i specijalno priznanje za ulogu u filmu “Poseban tretman” na Filmskom festivalu u Cannesu.
“Bila je veliki prijatelj BiH i Sarajeva što je svojim umjetničkim i društvenim angažmanom dokazivala i u vrijeme rata i godinama nakon toga. U znak poštovanja prema njenom djelu Filmski centar Sarajevo i kino Kriterion organiziraju posebnu projekciju njenog prvog igranog filma i prisjećanje na njeno djelo i život u petak, 20h. Projekcija je besplatna i otvorena za sve mnogobrojne suradnike, prijatelje i poštovaoce njenog djela i života”, saopćeno je iz Filmskog centra Sarajevo.
Film “Vrata ostaju otvorena” je priča o Petru, maloljetnom delinkventu koji bježi iz popravnog doma i nastojeći pronaći utočište odgovara na oglas porodice koja traži unuka nestalog u Drugom svjetskom ratu. Radnja prikazuje kako njegove planove da ih prevari i opljačka poremeti to što prvi put u životu bude dočekan ljubavlju i pažnjom, kao i to da se zaljubio u svoju “sestru”. Radnja filma se dešava između Sarajeva, Konjica, Zagreba i Beograda.
(Klix.ba)