U Australiji, googleovi dronovi vrše usluge dostave…

Oko 100 domova u predgrađu Crace u Palmerstonu i Franklinu u početku će imati pristup usluzi, ali u narednim mjesecima je planirano širenje na domove u Harrisonu i Gungahlinu.

Usluga će funkcionisati u partnerstvu s lokalnim firmama, uključujući coffe shopove i apoteke, a dostave će se obavljati za svega nekoliko minuta. Međutim, dozvola za Wing ima restrikcije, jer dronovi ne smiju letjeti iznad glavnih puteva, a također će moći letjeti između 7 i 20 sati od ponedjeljka do petka, odnosno od 8 do 20 sati subotom. Također, dronovi ne smiju letjeti blizu ljudi. Mušterije koje naruče dostavu dronovima će također biti informisane o interakciji s njima.

Wing predviđa da će dronovi do 2030. godine dostavljati jednu od četiri narudžbe.

Australska regulatorna agencija CASA navodi da se vjerovatno radi o prvoj ovakvoj usluzi na svijetu, što znači da je Google ipak pobijedio Amazon kada je riječ o komercijalnoj usluzi namijenjenoj javnosti.

Na isto tržište želi ući i izraelska kompanija Flytrex koja je još 2017. godine počela testirati svoje dronove. Ova kompanija je proizvodila komercijalne dronove za lanac prodavnica 7-Eleven u SAD-u 2016. godine. Dostavljačka kompanija UPS se također udružila s kompanijom Matternet kako bi testirala dostavljanje lijekova dronovima u Sjevernoj Karolini.