To je BiH: Svakog vikenda matematičari iz Banje Luke, Tuzle i Mostara dolaze na satove u Sarajevo

Školu realizira Udruga matematičara KS Sarajevo u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA. Svakog vikenda iz Banje Luke, gradova Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i drugih, učenici dolaze u Sarajevo kako bi poboljšali svoje znanje i družili se. Ovo mjesto najbolji je primjer da država ostaje na mladima koji ne prepoznaju podjele. Spojilo ih je znanje i borba za bolje sutra.

Koordinator Škole matematike za nadarene učenike Admir Beširević kazao je kako predavanja organizuju četvrtu godinu zaredom, a da svake godine bilježe sve veći broj učenika iz ciejle BiH. Ove godine upisano ih je više od 150.

“Učenici dolaze iz svih krajeva BiH i to je ogromna žrtva kada su učenici spremni svaki vikend da dođu u Sarajevo kako bi slušali o matematici. Jako smo ponosni na naše učenike jer su osvojili brojne medalje na međunarodnim takmičenjima. Svi federalni prvaci i većina iz RS-a su pohađali našu Školu matematike. Učenici ovdje mogu upoznati svoje vršnjake iz cijele BiH koji su istih interesovanja jer se u svojim razredima obično osjećaju kao ‘uljezi'”, rekao je Beširević za klix.ba.