Tko je Donna Strickland, treća žena u povijesti koja je dobila Nobelovu nagradu za fiziku

Jučer su objavljeni znanstvenici koji su dobili Nobelove nagrade za revolucionarna dostignuća, a među njima se našla i jedna žena, Donna Strickland.

Nevjerojatno dostignuće u području laserske fizike trojca Arthura Ashkina, Gérarda Mouroua i Donne Strickland omogućilo im je da osvoje Nobelovu nagradu za fiziku. Osim što je dr. Ashkin postao najstariji nobelovac u povijesti sa svojih 96 godina, po prvi puta nakon 55 godina žena je dobila nagradu za fiziku. Do sada su nagrade u toj kategoriji primile Marie Sklodowska Curie 1903. godine i Maria Goeppert Mayer 1963. godine.

Tek treća žena koja je dobila Nobela na području fizike

@NobelPrize

“We need to celebrate women physicists because they’re out there… I’m honoured to be one of those women,” says Donna Strickland.

She becomes the third woman to receive the #NobelPrize in Physics, joining Maria Goeppert-Mayer (1963) and Marie Curie (1903). Congratulations!

Strickland je s Mourouem razvila način za generiranje kratkotrajnih ali vrlo intenzivnih laserskih pulsiranja. Nagrada koju su osvojili dijeli se na tri dijela pa će tako od oko 850 tisuća eura Ashkin dobiti polovicu, a ostalo dvoje dobitnika po četvrtinu.

Prilikom dobivanja nagrade, Strickland je naglasila kako trebamo slaviti žene fizičarke jer ih ima mnogo u svijetu, a ona je iznimno ponosna što je jedna od njih. Posebne zahvale primila je i od organizacije koja dodjeljuje nagrade.

Uspješna fizičarka Dona Strickland

Donna je rođena 27. svibnja 1959 godine u Ontariu, Kanada gdje je radila kao fizičarka i akademik na području laserske tehnologije. Diplomirala je magisterij inženjerstva iz fizike na Sveučilištu McMaster 1981. godine, a osam godina kasnije stekla je doktorat iz fizike te se specijalizirala za optiku.

Osim što je radila na generiranju laserskih pulsiranja, Strickland je izvanredna profesorica na Sveučilištu u Waterlouu gdje vodi skupinu koja razvija visoko-intenzivne laserske sustave za nelinearne optike.

Rad je usmjerila na promicanje optičke znanosti

Jedan od njenih radova objavljen 1985. godine doveo je do razvoja polja visokog intenziteta, ultra kratkih impulsa laserskih zraka. Stricklandin nedavni rad usmjeren je na promicanje granica ultrafleksibilne optičke znanosti u novoe raspone valnih duljina kao što je infracrveno i ultraljubičasto svjetlo, koristeći različite tehnike.

Kao prikaz njene uspješnosti je i pozicija potpredsjednice, a kasnije i predsjednice Optičkog društva. Uz sve to bila je i urednica časopisa Optical Letters od 2004. do 2010. godine.