Tanović četvrta na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u Portugalu

Desetorostruka državna prvakinja i trostruka Balkanska prvakinja u biciklizmu Lejla Tanović osvojila je četvrto na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u portugalskoj Bragi.
Bh. najuspješnija biciklistkinja i takmičarka profesionalnog SMF tima tako je ostvarila je najveći uspjeh biciklizma u BiH. Pobjednica utrke bila je predstavnica Njemačke ispred takmičarki
iz Holandije i Poljske, dok je Tanović kao jedinoj predstavnici iz naše zemlje nedostajalo četrdeset sekundi za medalju.
– Ovo je zasigurno najbolji rezultat u mojoj dosadašnjoj karijeri. Utrku sam vozila bez greške
iako su sve takmičarke startale izuzetno jako i bez kalkulacija. Umjesto devedeset minuta koliko inače traju utrke vozile smo samo jedan sat i to je na kraju uticalo na rezultat jer meni ipak odgovaraju duže utrke. Iako sam zadovoljna četvrtim mjestom žao mi je što nisam osvojila medalju jer je to bio jedan od naših ciljeva – rekla je Tanović.
Organizatori takmičenja, Svjetska univerzitetska sportska federacija i Univerzitet de Minho
iz Brage pripremili su izvrsnu stazu koja je bila veoma slična stazi na kojoj se vozila utrka Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Na stazi se nalazilo nekoliko zahtjevnih tehničkih dijelova sa brzim dionicama.
– Tokom čitave utrke Lejla je prestizala takmičarke i pojačavala tempo. Iako je naš plan bio podij
i jedna od medalja nema apsolutno ništa što je Lejla na utrci mogla uraditi drugačije.
Sve tehničke elemente je vozila sa velikim samopouzdanjem a koliko je bila spremna pokazuje izuzetno visoko četvrto mjesto. Iako je Lejli krivo što nije osvojila medalju ovo je zasigurno jedan od najboljih sportskih rezultata za našu državu”, rekao je za kraj selektor MTB reprezentacije Amar Njemčević.
Za bh.  takmičarku sada slijedi kratki odmor a nakon toga pripreme za nastavak sezone gdje
je krajem mjeseca očekuje UCI S2 etapna utrka u Rumuniji.
Izvor: Federalna.ba