Stiže svemirski spektakl! Krvavi Mjesec

Ugledate li u petak navečer negdje u svome gradu skupinu s teleskopom, pridružite im se, očekuje vas prizor za pamćenje – najduža pomrčina Mjeseca u ovome stoljeću. Kako nam otkriva Zvonimir Drvar, voditelj planetarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla, ona će trajati gotovo dva sata, a zbog loma zraka kroz atmosferu Mjesec će biti tamnocrvene boje. K tome se još jedno crveno tijelo približilo našem planetu – Mars je svjetliji nego inače. Donosimo sve o ovome astronomskom spektaklu

Astronomi najavljuju pravi nebeski spektakl – najdužu pomrčinu Mjeseca u ovome stoljeću, a ona će najbolje biti vidljiva baš iz naših krajeva. Osim što će potrajati nekoliko sati, u isto vrijeme noćnim će nebom zasjati Mars koji se upravo približio Zemlji najbliže što je mogao. Hrvatski astronomski saveztim će povodom u petak 27. srpnja organizirati motrenja teleskopima diljem Hrvatske.

Super Mjesec

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Potpuna pomrčina Mjeseca ponekad se naziva i krvavi Mjesec i nastaje kad Zemlja zakloni puni Mjesec od Sunca u cijelosti. Iz Hrvatske ćemo ju moći promatrati od 20 sati i 25 minuta, a oko 21 sat i 30 minuta započet će potpuna pomrčina. Mjesec će se u sredini Zemljine sjene naći oko 22 sata i 20 minuta, kad se očekuje i maksimum pomrčine.

Nalazimo se na savršenom položaju za promatranje, samo da nas vrijeme posluži…

Pomrčina će biti vidljiva iz svih dijelova svijeta, osim Sjeverne Amerike, a trajat će gotovo četiri sata. Od toga će potpuna pomrčina trajati sat i 43 minute. Potpuni izlazak Mjeseca iz Zemljine sjene i završetak pomrčine očekuje se oko jedan sat i 30 minuta poslije ponoći.

Zvonimir Drvar, voditelj planetarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla, kaže kako se za ovakvu pomrčinu moraju poklopiti tri stvari.

‘Da bismo vidjeli pomrčinu Mjeseca, on, Zemlja i Sunce moraju se naći na istom pravcu. To znači da Mjesec ne smije proći ni iznad ni ispod Zemljine sjene i mora proći točno kroz njezinu punu sjenu, a ne polusjenu. Osim toga, Mjesec mora biti pun.’

‘Zbog toga će izići na suprotnoj strani neba od one na kojoj Sunce zađe u petak navečer. No vremenska prognoza kaže da će biti oblačno’, dodao je.

Zanimljivo je kako će cijelo vrijeme biti vidljiv jer čak i za vrijeme potpune pomrčine nikad nije potpuno taman, već poprima crvenosmeđu nijansu – tu pojavu nazivamo krvavi Mjesec. Ona nastaje kad se zrake svjetlosti lome kroz Zemljinu atmosferu koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme. Najviše se raspršuje plava svjetlost (zbog čega je nebo danju plavo), a crvena svjetlost najmanje se raspršuje i zato nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

Što NASA kaže o ovoj jedinstvenoj pojavi

Mjesec putuje do sličnog položaja svakog mjeseca, ali nagib njegove orbite određuje prolazi li iznad ili ispod Zemljine sjene. Zbog toga pomrčina Mjeseca nije tako česta.

Kada se sva tri nebeska tijela poredaju jedno za drugim, Zemljina atmosfera raspršuje plavu svjetlost prema Suncu, a reflektirajući crvenu svjetlost na Mjesec, te mu tako daje ružičastorumenu boju. To se naziva krvavim Mjesecom.

Odgovorili su iz Tehničkog muzeja i na obmane koje se šire društvenim mrežama i tvrde da će Mars tijekom pomrčine biti velik kao i Mjesec.

‘Kada bi to bila istina, bili bismo u velikom problemu zbog gravitacijskih sila na Zemlji, Marsu i našem Mjesecu!’

Mars će se vrlo vjerojatno u vidokrugu pojaviti kao velika svijetla zvijezda, a promatrači neće trebati zaštitu za oči.

Riječ je o drugoj pomrčini Mjeseca ove godine – prva se odvila 31. siječnja, a trajala je tri i pol sata, od čega je potpuna pomrčina trajala svega sat i 16 minuta. Sljedeća pomrčina očekuje se 21. siječnja prema stranici timeanddate.

Superkrvavi plavi Mjesec

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Drvar je objasnio zašto se pomrčine događaju dva puta godišnje.

‘Mjesečeva godina traje 354 dana, što znači da svakih 177 dana bude na mjestu na kojem Zemlja baca sjenu. No na kretanje nebeskih tijela utječu gravitacija i mnogi drugi čimbenici pa se može dogoditi da ponekad imamo tri pomrčine u istoj godini, a ponekad niti jednu’, rekao je.

Mars će biti sjajniji no ikad

U isto vrijeme na noćnom će nebu pored Mjeseca zasjati i Mars, a bit će sjajniji od Jupitera i tako postati četvrto najsjajnije nebesko tijelo jer se približio Zemlji najviše u posljednjih 15 godina. Moći će ga se promatrati golim okom tijekom cijelog srpnja i kolovoza, a na zapadnom dijelu neba u sumrak će biti vidljiva Venera, dok će na južnom dijelu neba, nakon zalaska Sunca, vidljivi biti Jupiter i Saturn.

Gdje pogledati pomrčinu kroz teleskop

Astronomska društva Hrvatskog astronomskog saveza organiziraju promatranja pomrčine teleskopom diljem Hrvatske. Ako vas zanima, moći ćete se pridružiti nekoj od skupina u ovim gradovima:

DARUVAR
Mjesto: Donji Daruvar, lokacija buduće zvjezdarnice
Vrijeme: 20:00
Organizator: Astronomsko društvo Kumova slama

DUBROVNIK
Mjesto: Tvrđava sv. Ivan
Vrijeme: 20:00 – 23:03
Organizator: ZTK Dubrovnik

ĐAKOVO
Mjesto: đakovački Bajer (iza Kauflanda)
Vrijeme: 20:30
Organizator: Astronomsko društvo Orion

KOPRIVNICA
Mjesto: Gradsko sajmište – Koprivnica
Vrijeme: 21:00 – 23:45
Organizator: Astronomsko društvo Koprivnica

KORČULA
Mjesto: Centar
Vrijeme: 20:00 – 23:00
Organizator: Astronomska udruga Korčula

KORENICA
Mjesto: Zvjezdarnica
Vrijeme: 19:00
Organizator: Astronomsko društvo Korenica

KRIŽEVCI

Mjesto: 1. vrh Ratarne, 2. Strossmayerov trg
Vrijeme: 20:30 – 00:00
Organizator: Križevačka astronomska udruga Perzeidi

KUTINA
Mjesto: Zvjezdarnica Kutina
Vrijeme: 21:00
Organizator: Astronomsko društvo Ivan Štefek – Kutina

LOŠINJ
Mjesto: Ridimutak Beach (Nerezine)
Vrijeme: 20:30
Organizator: Astronomsko društvo Leo Brenner

OGULIN
Mjesto: Pomoćni stadion NK Ogulin
Vrijeme: 21:00
Organizator: Astronomska udruga Danica – Ogulin

OMIŠ
Mjesto: Nasip kod caffe bara Dal Mare
Vrijeme: 21:00
Organizator: Astronomsko društvo Omiš

PULA
Mjesto: Pulska zvjezdarnica (Monte Zaro)
Vrijeme: 20:30
Organizator: Astronomsko društvo Istra – Pula

RIJEKA
Mjesto: Astronomski centar Rijeka (Sveti križ 33)
Vrijeme: 21:00
Organizator: Akademsko astronomsko društvo – Rijeka

ZADAR
Mjesto: Obala kralja Petra Krešimira IV
Vrijeme: 20:00
Organizator: Astronomsko astronautičko društvo Zadar

ZAGREB
Mjesto: Jarun (savski nasip na zapadnoj strani Jaruna)
Vrijeme: 20:30
Organizator: Astronomsko društvo Beskraj

Pomrčine Sunca i Mjeseca uvijek se događaju u paru, a ponekad se dogode tri u istoj sezoni. Međutim, ovu neobičnu pojavu ne treba miješati s mogućim pomrčinama ranije navedenima u tekstu jer se ovdje radi o pomrčinama dvaju nebeskih tijela.

Čudesni reljefi misterioznog Marsa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Primjerice, 13. srpnja neki su dijelovi našeg planeta mogli vidjeti pomrčinu Sunca, a sljedeća će biti već 11. kolovoza. No za razliku od potpune pomrčine Mjeseca u petak, ova će biti djelomična i neće se vidjeti iz naših prostora.

Izvor:Tportal.hr