SIP BiH: Ovjerene 642 kandidatske liste, za 166 utvrđene nepravilnosti

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatralo Izvješće o izvršenim provjerama kandidata i kandidatskih lista za sudjelovanje na općim izborima 2018. godine. Time je Povjerenstvo počelo proces ovjere kandidatskih lista koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete, piše Avaz.

Podsjećamo, do isteka roka za predaju kandidatskih lista, odnosno do 9. srpnja 2018. godine, kandidatske liste je dostavilo 58 političkih stranaka i 36 koalicija. Dostavljeno je 808 kandidatskih lista, na kojima se nalazi 7.600 kandidata. Danas je SIP ovjerio 642 kandidatske liste koje su ispunjavale zakonom propisane uvjete, dok je za 166 kandidatskih lista utvrđeno da imaju nedostatke.

Utvrđeno je, uglavnom, da zastupljenost spolova nije u skladu sa zakonom, bilo je slučajeva odustajanja od kandidature, kao i onih da kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidirao.

Također, na listama su utvrđene i neke druge nepravilnosti zbog kojih kandidati nisu mogli dobiti potvrdu o ovjeri.

Politički subjekti, za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke, će biti obaviješteni da u roku od pet dana, odnosno do utorka, 24. srpnja 2018. godine, do 16 sati otklone te nedostatke.

Odbijena je ovjera kandidatske liste političke stranke BPS-Sefer Halilović za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, jer je provjerom utvrđeno da je ta stranka za navedeno tijelo vlasti ovjerena u sklopu koalicije Zajedno za BiH.

Odbijena je ovjera dvije kandidatske liste političke stranke Hrvatska stranka prava za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeno tijelo vlasti ovjerena u sklopu koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH.

Odbijena je ovjera tri kandidatske liste političke stranke Hrvatska demokratska zajednica 1990-HDZ 1990 za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeno tijelo vlasti ovjerena u sklopu koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH.