SDP donosi krucijalnu odluku o načinu formiranja vlasti u Tuzli

SDP TK ponovo se našao na mukama, s obzirom na to da mora odlučiti na koju će stranu krenuti, odnosno da li će promijeniti svoju raniju odluku te formirati vlast s PDA, ili će cijeli proces biti vraćen na početak.

Ovosedmični sastanak zastupnika u Skupštini TK koji podržavaju formiranje programske Vlade donio je nove političke prilike, s obzirom na to da PDA želi u cijelosti participirati u vlasti i to na način da dobiju i ministarska mjesta.

Zbog ovakve odluke PDA zasjedao je tuzlanski ogranak Naše stranke na kojem je još jednom potcrtan njihov raniji stav da u vlast neće s PDA, odnosno da zastupnici ove stranke mogu podržati programsku Vladu TK, ali bez dobijanja ministarskih pozicija.

“Naša stranka je bila jedan od inspiratora programske Vlade TK koju ne bi činile nacionalne stranke, a onda smo dobili uvjeravanja od nekoliko zastupnika PDA da će oni podržati rad Vlade. Ali, u međuvrmenu je došlo do drugačijih interpretacija tih postupaka, pa smo dobili informacije da oni žele biti u izvršnoj vlasti. Na to smo reagovali s našim ranijim principima, odnosno da s SDA i PDA ne želimo biti u izvršnoj vlasti”, rekao je za Klix.ba predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Tuzla Mirsad Čamdžić.

Iz Naše stranke su istakli da još uvijek nisu izgubili nadu da bi se programska Vlada TK mogla formirati, na način kako je to ranije zamišljeno.

“Mi nećemo odustati od svojih principa, a za nas je programska Vlada TK jedino poželjno i posljednje utočište za opstanak građanske opcije u Tuzlanskom kantonu”, istakao je Čamdžić, a prenio je portal Klix.ba