Samsung ovaj tjedan predstavlja novi Exynos 9820 čip za Galaxy S10

Samsung će ovaj tjedan, kako si sami najavili, predstaviti novi Exynos 9820 čip, koji će bez
ikakve dvojbe pogoniti nadolazeće Samsungove perjanice iz Galaxy S10 serije, a vjerojatno
i prvi njihov savitljivi smartphone, koji možda stiže i ranije. Bit će to prvi tvrtkin 7nm čip i navodno će pomesti sve pred sobom.
Samsungove su top modele dosad poslovično pokretali njihovi Exynosi i najbolji raspoloživi Snapdragoni iz Qualcomma u datom trenutku. Tako i sad još aktualne Galaxy S9/S9+ i Note9 pokreću ili Exynos 9810, na našem tržištu i Snapdragon 845 na američkom i u nekim drugim regijama.
Novi čip iz Samsunga će nositi oznaku Exynos 9820 i kao prvi tvrtkin 7nm čip bit će direktan odgovor na Huaweiev Kirin 980, koji će ovih dana unutar Mate 20 Pro momka u svjetske pohode.
Exynos 9820 iz Samsunga navodno će imati osam jezgri grupirane u tri skupine – 2 Samsungove Mongoose M4 jezgre, 2 ARM Cortex-A76 jezgre i 4 učinkovite ARM Cortex-A55 jezgre. Dizajniran je na temelju tvrtkina 7nm EUV tehnološkog procesa i navodno će biti 50% štedljiviji, a 20% jači u odnosu na prethodnika. Posebna će inačica podržavati i 5G modem, što će sljedeće godine lagano postati velika stvar u telekomunikacijskom svijetu.
Uz to sve Exynos 9820 navodno donosi i dvojezgrenu NPU jedinicu za sve one AI trikove i strojno učenje.

Na Twitteru su najavili “inteligenciju iznutra” za 14. studenog, dakle za dva dana.
(SmartphoneHrvatska)