Samostalna izložba crteža Martina Frljića sutra u Umjetničkoj galeriji BiH

Izložba pod nazivom “Indonesia Experience”, prva je samostalna izložba crteža mladog autora Martina Frljića koja će biti otvorena sutra u 20:00 u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.
Susret Martina Frljića i Indonezije kao da klizi sa prve stranice prvog poglavlja dobro znane knjige pripovijesti o putu svile, iščekivanju hiljadu i druge noći, skrivenom blagu, patuljcima i džinovima iz zaboravljene zemlje. Martinova knjiga crtanih pripovijesti o Indoneziji tek je u nastajanju. Kao i njegov san o Javi, čudesnom ostrvu kome će se nadam se često vraćati. I u snu i na javi.
Ovom izložbom Martin želi predstaviti svoja iskustva iz Indonezije odnosno Yogyakartua,
a naravno i svoj akromatski ciklus radova.
Ne mogu reći da sam to ja,…da je to moj umjetnički izražaj…, ne mogu reći ni da je Indonezija baš takva kakvom je prikazah u svojim radovima…, ali mogu reći da je to Indonezija prožeta mnome i ja prožet Indonezijom…
Kako i sam navodi nakon završenog studija osjetio je potrebu za nečim novim, novim iskustvom
i novom stranicom u životu, pa se prijavio na natječaj Indonezijske ambasade u BiH za odlazak
na ovo egzotično mjesto kako bi nastavio svoje usavršavanje. Odmah na početku je,
pa čak i na razgovoru za ovaj program iznio ideju o samostalnoj izložbi i njegov potencijal je prepoznat, te je događajem koji će biti otvoren sutra ostvario zaista sjajnu suradnju između
BiH i Indonezije.

Frljić je proveo tri mjeseca u kulturnoj prijestolnici otoka Java, ali i cijele Indonezije i tamo
upoznao jezik, ali i kulturnu tradiciju ovog mjesta, što je dovelo da danas, godinu dana
kasnije otvori svoju prvu samostalnu izložbu koja može biti samo korak prema mnogo boljim stvarima koje ga čekaju u karijeri. Sve ono što je mogao doživjeti kako običaje tako i samo društvo, vidjeti poput plesa i pokreta ljudskog tijela, te narodne nošnje, maske, stanovnike
i čuti tradicionalnu glazbu ovog društva prenio je na papir crtajući, iako je njegov cilj i zadatak
bio sve to samo fotografirati, i to će posjetitelji izložbe danas imati priliku vidjeti.
Mladi umjetnik navodi kako ga se najviše dojmilo to što je mogao biti aktivan na skoro svim granama umjetnosti, a sve to je zahtjevalo naporan rad i trud, motivaciju i nedostatak sna kako bi došao do današnjih rezultata, ali naravno i motivaciju i ustrajnost koju je pokazao boraveći u dalekoj zemlji, na egzotičnoj lokaciji.
Martin je Indoneziju prikazao sasvim subjektivno i za to treba hrabrosti, jer na kraju dana kako i sam kaže utjecaj Jave na njega, kao i na njegov rad još je uvijek velik pa mu samim time nitko ne može osporiti taj njegov doživljaj, njegovu motivaciju, trud i rad, nitko mu ne može osporiti mišljenje i liniju koju je povukao na svakom od svojih crteža, lekcije koje je naučio i nesigurnosti koje je prevazišao kako bi ostvario svoj san
Spajah sve što vidjeh, sve što sam čuo i osjetio u jedno… u jedan ciklus od pedesetak radova pod nazivom “Indonesia Experience“….
Budući da već duže vrijeme pratim Martinov rad dao sam sebi za pravo da u pisanje ovog članka unesem dozu subjektivnosti i pomalo izrazim svoje mišljenje o onome što sve posjetitelje na izložbi čeka. Nemojte zaboraviti, sutra, 13. lipnja u 20:00 u Umjetničkoj galeriji BiH.
Kolektiv Play Now servisa Martinu Frljiću želi mnogo uspjeha u daljem radu, a uskoro ćemo od ovog mladog i talentiranog umjetnika dobiti i utiske o prvoj izložbi.

Matej Livančić