RS: Kazne i do 12.000 KM za poslodavce koji ne povećaju plaće

Ministar financija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da će poslodavci koji ne budu povećali plaće radnicima na osnovu povećanja neoporezivog dijela dohotka na 500 KM biti kažnjeni, i to pravne osobe od 3.000 do 9.000 KM, a odgovorne osobe od 1.000 do 3.000 KM.

Tegeltija je objasnio da su izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak predviđene dvije nove sankcije koje se odnose na neplaćanje poreza po odbitku i na isplatu sredstava po osnovu korištenja osobnog odbitka poreznom obvezniku.

Povećanja po osnovu osobnog odbitka moraju biti iskazana i prilikom popunjavanja obrasca za prijavu poreza na dohodak. Ako taj iznos nije iskazan u odnosu na plaću iz srpnja, prijava neće biti evidentirana u Poreznoj upravi, što znači da porez neće biti prijavljen, a zbog toga neće biti plaćen, rekao je Tegeltija za “Glas Srpske”.

On je dodao da će u tom slučaju kazna za pravnu osobu biti u visini neplaćenog poreza. Tegelija je naglasio da su kazne propisane i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu, prema kojem u slučaju da poslodavac ne izmijeni ugovor o radu tako što će povećati plaću za iznos poreza, ta pravna osoba može biti kažnjena od 2.000 do 12.000 KM.

Govoreći o dokumentu okvirnog proračuna Republike Srpske za razdoblje od 2019. do 2021. godine, Tegeltija je naveo da je Vlada definirala reformske prioritete na unapređenje poreznog okvira, reformu sektora zdravstva sa reformama financiranja dječje zaštite i refundacije bolovanja, te smanjenje fiskalnih potreba javnog sektora.

Naglasak je stavljen na podršku konkurentnosti gospodarstva, unapređenje povezanosti obrazovanja i tržišta rada. Kroz memorandume sa predstavnicima poslodavaca i sindikata pokazali smo opredjeljenje da radimo na mjerama koje će dovesti do većeg gospodarskog rasta, zaposlenosti i povećanja plaća, istaknuo je Tegeltija.

Kada je riječ o makroekonomskoj slici Srpske i projekcijama za narednu godinu, Tegeltija je naglasio da se očekuje nastavak stabilnog kretanja gospodarskog rasta po stopama od 3,8 do četiri posto, kao rezultat rada domaće tražnje, investicija, te pozitivnog doprinosa vanjskotrgovinske razmjene.

S obzirom na otvorenost naše ekonomije i povećanje izvozne orijentacije industrijske proizvodnje, očekuje se da će se gospodarski rast u okruženju pozitivno odraziti na rast industrijske proizvodnje, napomenuo je Tegeltija.

On je dodao da se kroz nastavak pozitivnih kretanja u prerađivačkoj industriji očekuje povećanje broja zaposlenih i veća investicijska ulaganja, što će se pozitivno odraziti na razvoj drugih grana.

Izvor:Drukčiji radio