Razlozi za izbacivanje bijelog kruha iz prehrane

Sve više ljudi iz svoje svakodnevne prehrane izbacuje bijeli kruh kako bi izgubili višak kilograma
te držali dijetu bez ugljikohidrata, što to onda znači? Što će se desiti sa vašim tijelom ukoliko
i vi izbacite bijeli kruh? Pa, prestat ćete u svoje tijelo unositi toksične tvari, te ćete riješiti svoje probleme sa kožom, ali izgubiti i višak kilograma. Međutim, postavlja se pitanje, da li su sve
vrste kruha štetne? Ne, nisu, pšenični, raženi i punozrnati kruh su zdravi. Bijeli kruh je štetan,
prije svega jer se kvasac i ostale namirnice koje se koriste kroz godine mijenjaju i postaju štetniji, a postoje i drugi razlozi za to da bijeli kruh ne koristite u svojoj prehrani.
1. Beskoristan proizvod – prilikom branja pšenice ona je puna vitamina, ali postaje u određenoj mjeri štetna prilikom obrade, jer tada svi ti vitamini nestaju. Čak i ona kvalitetna brašna zadržavaju 30% tih svojstava, ali i ona nestaju nakon dva tjedna.
2. Nedostatak okusa – bijeli kruh nema apsolutno nikakvog okusa, ali to mnogima odgovara
jer to ne ometa osjetilo okusa kada su druge namirnice, koje uz kruh jedete, u pitanju, međutim bijeli kruh ne poboljšava okus druge hrane.
3. Toksičnost – današnji svijet zahtjeva što veći uzgoj pšenice, pa se ona uzgaja u kraćim vremenskim razdobljima, a pored toga se šprica i pesticidima. Kako bi se zaštitila od raznih
štetnih životinja dodaju se i kemikalije koje ju štite, a da bi brašno bilo što svjetlije proizvođači
ga izbjeljuju tvarima koje koristimo za pranje. Ukoliko je kruh koji kupujete napravljen od rafiniranog brašna, ne kupujte ga jer prolazi kroz navedene postupke.
4. Problemi s kožom – akne uglavnom uzrokuje gluten kojeg najviše ima u brašnu,
pa prije nego li odete dermatologu promijenite svoju prehranu i izbacite kruh iz upotrebe.
5. Probavni problemi – mogu također nastati zbog glutena, dok kruh od cjelovitog zrna
neće izazvati ovakve probleme jer sadrži vlakna i na taj način osigurava dobru probavu.
6. Starenje – bijeli kruh ne sadrži nikakve korisne tvari, pa tako ni vitamine, a tijelo koje nema vitamina počinje prije stariti, pa tako oni koji vole proizvode od rafiniranog brašna uglavnom izgledaju starije.
7. Ovisnost – bijeli kruh uzrokuje porast šećera u krvi i tada raste inzulin. Kada se jede bijeli kruh šećer u krvi brzo raste, ali brzo i pada i osjećate se loše pa želite jesti još brzih ugljikohidrata jer se tada osjećate bolje. Ovakva stanja mogu dovesti do dijabetesa.
8. Porast težine i pretilost – većina ljudi baš iz ovog razloga izbacuje kruh iz prehrane i većina gubi na težini već nakon dva tjedna.