Radnici “Vitezita” pješice krenuli prema Sarajevu

Nakon što ih je Federalna vlada mjesecima ignorirala, radnici neriješenog imovinskopravnog statusa nekadašnjeg giganta Poslovnog sistema „Vitezit“ krenuli su jutros pješice od Viteza do Sarajeva i najavili štrajk pred zgradom Vlade FBiH.

Neuvezan staž 

Ovom protestnom šetnjom, kako nam je kazao Safet Sivro, predsjednik Udruženja radnika neriješenog radnopravnog statusa „Vitezita“, 15 žena i petorica muškaraca, posljednji radnici iz prijeratnog perioda ove firme čiji radni staž još nije uvezan, žele ukazati na svoje probleme.

Riječ je uglavnom o Bošnjacima, prije rata mladim radnicima firme koji su usljed ratnih dejstava prestali s radom, a danas traže uvezivanje staža i odlazak u penziju. Iako su, kaže Sivro, protest htjeli odgoditi do završetka ramazana, ženama je prekipjelo.

Siromašni iftar

– Nemamo novaca ni za autobus pa moramo pješice. Ženama je prekipjelo, nemaju ni za iftara, jad i bijeda. Ovi radnici nikad ništa nisu dobili, ne mogu ni na biro, zdravstvene knjižice nemaju, nakupilo se svega. Neki su predlagali čak i radikalnije metode, no, ja to zasad smirujem – kazao je Sivro.

Radnici ”Vitezita” u oktobru 2017. godine izveli su nešto slično, kada su 23 radnika šetala do zgrade Federalne vlade u Sarajevu, nakon čega su njihovi zahtjevi usvojeni prenosi Dnevni Avaz.