Radnici u tunelu Vranduk: Činimo sve da bude manje gužvi, nije lako raditi uz šlepere od 20 tona

Kako piše Klix.ba u tijeku su posljednje pripreme za zatvaranje tunela Vranduk za putnički saobraćaj koji će biti preusmjeren na alternativni put, a u narednim danima se očekuje betoniranje zidova tunela i radu u noćnim satima. O radovima u tunelu, ogromnim gužvama i nervozi vozača razgovarali smo s Mirzom Bišćevićem koji je u nadzornom timu.

Na ulazu u tunel Vranduk danas je bila postavljena, a zatim i skinuta improvizovana konstrukcija koja će mjeriti širinu i visinu kamiona na ulazu u tunel Vranduk što je neophodno zbog zaštite radnika i skele koja će biti postavljena unutar tunela prilikom betoniranja zidova.

U razgovoru za Klix.ba Mirza Bišćević, predstavnik nadzornog tima u tunelu Vranduk, je kazao da je veoma teško raditi u tunelu kada pored radnika voze šleperi težine 20-30 tona, ali da je ovo jedini način da se izvrši betoniranje zidova tunela.Moramo dozvoliti kamionima da prolaze kroz skelu u tunelu i da radimo te smo zbog toga morali postaviti konstrukciju ispred tunela. Iskoristili smo da to bude na visini od 4.20 i tri metra širine. S obzirom na to da je visina teretnih vozila blizu četiri metra, imat ćemo slobodnog profila nekih 20-30 cm u visini, a nešto više u širini kako bi ljudi mogli raditi”, kazao je Bišćević.

Pokušavamo se maksimalno prilagoditi

Upravo zbog skele u tunelu saobraćaj će se odvijati sredinom tunela naizmjenično u oba smjera, a putnička vozila bi trebala, po sadašnjem planu, biti preusmjerena na alternativni put. Naš sagovornik je dodao da se nada da će upotrebom alternativne ceste zadržavanja biti manja, ali da je trenutno i turistička sezona zbog čega ima više vozila na cesti.

“Jednostavno, što se tiče same operative, pokušavamo se maksimalno prilagoditi. Radovi se izvode na kompletnoj dionici regionalne ceste. Po sadašnjim planovima, sva mala vozila će ići na obilaznicu tako da bi saobraćaj na M-17 ostao za teška vozila. Dosta bi se rasteretilo to sve, ali je sezona, ljeto, vozila je više i generalno koliko budemo mogli, nastojat ćemo što manje gužve praviti”, izjavio je Bišćević za Klix.ba.