Radnici Aluminija počeli dobivati otkaze, što dalje ?

Kako prenosi klix.ba,bijes, tuga i razočarenje tri su osjećaja koja su se danas mogla osjetiti ispred kapija ugašenog giganta Aluminija d.d. Mostar. Prvi od oko 500 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom došli su po svoje raskide ugovora o radu još uvijek ne vjerujući da je danas kraj.

Nakon što su i posljednji put kao radnici, nekad najprofitabilnije hercegovačke kompanije, izašli kroz službeni ulaz ostaje samo čekanje kad će s računa Aluminija krenuti isplate otpremnina. Ona zavise od vremena provedenog u kompaniji, a u prosjeku iznose oko 8,5 hiljada KM, dok najveće dosežu i 16 hiljada. Saša Sudar nakon 21 godine provedene u pogonima južno od Mostara danas je dobio raskid ugovora o radu.

“Direktor je obećao da će otpremnina biti isplaćena za tri dana. Šta sad?! Ne znam, najvjerovatnije odlazim vani. Ovdje nema perspektive”, kazao je Sudar.

Saša Sudar (Foto: R. D./Klix.ba)Saša Sudar (Foto: R. D./Klix.ba)

Sudar je sve te godine proveo radeći u pogonu Elektroliza, onom koji je mostarsku kompaniju činio zaista aluminijskom industrijom. Šanse da se Elektroliza ponovo pokrene su na nivou čuda. Zna to i Saša Sudar te se ne nada da će ikad više dobiti poziv od uprave Aluminija.

Drugi pogon koji je po mnogima osuđen na sličnu sudbinu je fabrika Anoda. Kako saznajmo u ovom periodu za pokretanje proizvodnje u njemu niko se nije zainteresovao, od potencijalnih strateških partnera, ali ni onih kompanija koje bi željele neki vid saradnje. Anode iz mostarskog Aluminija dimenzijama odgovaraju samo vlastitoj Elektrolizi te jednoj kompaniji u Španiji.

Foto: R. D./Klix.baFoto: R. D./Klix.ba

Miro Zelenika dvije godine pred penziju danas je dobio otkaz ugovora o radu. Dobit će otpremninu, prijaviti se na Zavod za zapošljavanje, ali već danima razmišlja šta dalje.

“Potpisao sam nažalost ono što sam morao potpisati, niko nije očekivao da će do ovoga doći. Nešto ćemo dobiti obeštećenja to je dva ili tri mjeseca. S kim god sam pričao niko ne vidi više budućnost ovdje”, izjavio je Zelenika.

Miro Zelenika (Foto: R. D./Klix.ba)Miro Zelenika (Foto: R. D./Klix.ba)

“To je još mjesec ili dva zavlačenja te da je agoniji kraj. Mi smo ovdje imali solidna primanja za naše uslove, ali se opet uz kredite i sve obaveze jedva živjelo. Sad će biti još teže”, kazao je Zelenika.

Aluminij je do gašenja struje 10. jula zapošljavao preko 900 radnika i bio vodeći bh. izvoznik. Određen broj radnika otišao je u penziju, neki su već prvih dana preuzeli papire i krenuli “trbuhom za kruhom”, a po novoj sistematizaciji radnih mjesta njih oko 500 proglašeno je tehnološkim viškom.

Izvor:vijest/photo u potpunosti preuzeto s portala klix.ba