Psi zbog izolacije mogu razviti strah od odvojenosti, evo kako to spriječiti

Uredništvo

Zbog pandemije koronavirusa, psi su navikli da su im vlasnici svaki dan doma s njima. Stručnjaci kažu kako to nije dobro jer bi se u psima mogao razviti strah od odvojenosti, a dali su i svoje savjete kako to spriječiti.

ok ljudi u izolaciji jedva čekaju dan kada će im se život vratiti u normalu i ponovno će moći raditi svoje uobičajene stvari, njihovi krzneni prijatelji nisu baš oduševljeni tom idejom. Stručnjaci za pseće ponašanje smatraju da bi ukidanje izolacije moglo negativno utjecati na pse i uzrokovati anksioznost i strah od odvajanja, kako su milijuni pasa navikli da su im vlasnici doma, prenosi The New York Post. “S toliko vremena provedeno sa svojim vlasnicima, psi ostvaruju preveliku povezanost i ovisnost o njima, nekad se čak i pretjerano vežu za njih”, rekao je životinjski psiholog Roger Mugford.

Beagle dog lying on carpet in cozy home

 

“Psima je potrebna dosljednost i predvidljivost, a kada se situacija promijeni, može im uzrokovati stres”, objasnio je. Pogledajte na koje načine možete riješiti problem straha od razdvojenosti: Velika promjena mogla bi uzrokovati eratično ponašanje kod pasa, poput obavljanja nužde u kući, zavijanje, grizenje stvari i trganje predmeta. Uz to što je psihološki opasno za pse, ovakvo ponašanje može dovesti i do ozbiljnih ozljeda.Kako biste smanjili pseću ovisnost o vama, stručnjaci su podijelili nekoliko stvari koje možete raditi tijekom izolacije.

Kako i vi imate svoje vrijeme za sebe, dopustite svojim psima da imaju vrijeme za sebe. Određeno vrijeme u danu prakticirajte, takozvanu ‘izvan pogleda’ metodu, u kojoj je vaš pas u jednoj prostoriji kućanstva, dok ste vi u drugoj. Pas bi trebao ostati izvan vašeg pogleda, sve dok ga ne pozovete sebi. Tako ćete ga naviknuti da određeno vrijeme provodi samostalno. Krenite od malih odlazaka. Psima će biti čudno i stresno ako vi jedan dan otiđete na duži period. Stoga je bitno krenuti od kratkog vremenskog perioda i s vremenom ga povećavati. Prvo možete otići, na primjer, u dućan na nekoliko minuta pa na pola sata i tako dalje, dok se pas ne navikne ostajati sam.

Zaokupite mu vrijeme dok je sam. Postoje razne interaktivne igračke koje možete kupiti s kojima se pas igra samostalno, često i po nekoliko sati. Igračke koje zahtijevaju rješavanje određenih problema kako bi pas došao do nagrade, to jest poslastice, odlične su za odvlačenja pažnje vašim psima dok ste na poslu. Upoznajte psića Finleya kojeg uspoređuju s poznatim rock zvijezdama zbog njegove frizure
www.vecernji.hr