Preskakanje obroka zbog mršavljenja može imati više negativnih efekata

Uredništvo
Prejedanje

Ako ne jedete duži vremenski period, vjerovatno ćete se prejesti prvom prilikom. Dok se izgladnjujete, organizam će prirodno tražiti više hrane kako bi se nadoknadila izgubljena energija. Također, preskakanje obroka povećava želju za obrađenom i brzom hranom tako da u konačnici pojedete više nego ranije.

Spor metabolizam

Tijelo se prilagođava na stil života koji dugo slijedite, a ako obično jedete tri obroka, onda preskakanje obroka može utjecati na metabolizam. Kada se metabolizam uspori, onda se usporava i mršavljenje. Kao rezultat preskakanja obroka, metabolizam će pretvarati mast u energiju, a to vas može učiniti sklonim problemima poput zamora, niskog krvnog pritiska i vrtoglavice.

Šećer u krvi

Ljudskom tijelu su potrebni ugljikohidrati koji imaju funkciju goriva za organizam. Kada preskačete obroke, tijelo ne dobija uobičajenu dozu ugljikohidrata, a smanjenje ishrane snižava nivo šećera u krvi. Fluktuacija nivoa šećera u krvi može povećati rizik od dijabetesa u kasnijoj životnoj dobi.

Osjećaj umora

Ako ne jedete satima, možete početi konstantno osjećati umor. Također, može doći do vrtoglavice kada je želudac prazan. Kad nivo glukoze u krvi opadne, tijelo postaje umorno i iscrpljeno, a to negativno utječe na posao koji redite, kao i na vaše razmišljanje. Važno je da jedete barem tri puta dnevno kako bi tijelo konstantno imalo energije.

Stomačni problemi

Želudac će nastaviti proizvoditi svoje sokove čak i ako ne jedete ništa, a ovi sokovi mogu uzrokovati kiselinu i gasove, ali i čireve te zatvor prenosi klix.ba