Predstava “Jami distrikt” o najstarijoj naciji na svijetu ponovo na sceni Kamernog teatra 55

Predstava o najstarijoj naciji na svijetu je u formi lažnog dokumentarca bazirana na izmišljenom i apsurdnom događaju. U selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naučnici su otkrili najstariji skelet u historiji čovječanstva. S obzirom na to da ga svaka država pokušava prisvojiti, počinje niz apsurdnih teorija o tome koji je narod stariji i kome pripada drevna Jamena, što dovodi do novih sukoba i ratova.
“Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. stoljeću, ova predstava postavlja pitanje: ‘Kako je devetnaestovjekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je bio tu oduvijek? Ili su nam, u eri interneta, vještačke inteligencije i savremene medicine, još uvijek potrebne stare ‘dobre’ nacije? Šta će smijeniti nacije i nacionalne države? I ko je gori: nacije ili korporacije?! Do kraja 21. vijeka očekuje se da će većinu intelektualnih i fizičkih poslova obavljati roboti. Da li će roboti imati nacionalnu svijest? Da li će biti robo-rodoljubi i robo-patriote? Da li će ideja nacije završiti na smetljištu historije ili će tamo završiti oni koji u nju vjeruju? Da li ćemo u 22. vijek ući u cipelama iz 19. vijeka? I da li nas žuljaju te razgažene cipele? One odavno nisu lijepe. A da li su udobne?!”, rekao je Mladenović o ovoj predstavi.
Uloge tumače Isidora Simijonović, Nina Nešković i Vanja Nenadić.
Predstava počinje u 20 sati. Za ovu predstavu vlada veliko interesovanje i ostao je još veoma mali broj ulaznica koje možete kupiti putem sistema Kupikartu.ba i na svim prodajnim mjestima servisa.
(Klix.ba)