Potvrđeno: Pregovori Južne i Sjeverne Koreje 31. srpnja

Sjeverna i Južna Koreja 14. lipnja vodile su vojne pregovore u Panmunjomu prvi put u više od deset godina, nakon međukorejskog summita u travnju.
Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su se da će održati vojne pregovore u utorak, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap u petak, dok obje strane nastoje iskoristiti zatopljenje odnosa za ublažavanje napetosti.
Vojni pregovori na razini generala održat će se u pograničnom selu Panmunjomu u demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije Koreje, dodaje Yonhap citirajući južnokorejsko ministarstvo obrane.
Program susreta još se ne zna. Prije ovoga susreta, dvije strane zadnje su vojne pregovore imale u lipnju.
Sjeverna i Južna Koreja 14. lipnja vodile su vojne pregovore u Panmunjomu prvi put u više od deset godina. Dvojica generala s dviju strana sastala su se dva dana nakon što je predsjednik Donald Trump najavio plan o zaustavljanju zajedničkih vježbi s Južnom Korejom.
Pregovori vođeni u demilitariziranoj zoni nadovezali su se na međukorejski summit u travnju na kojemu su se vođe dviju Koreja dogovorili ublažiti napetosti i okončati “sve neprijateljske djelatnosti”.
Pregovori su održani dva dana nakon što je Trump rekao da će zaustaviti skupe, provokativne” vojne vježbe s Južnom Korejom, nakon povijesnog summita u Singapuru sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom. Trumpova mjera južnokorejske je dužnosnike uhvatila nespremne, no rekli su da je obustava vježbi potrebna dok se odvija dijalog sa Sjevernom Korejom.
Izvor: 24sata.hr