Poslovni salon u Lincu firmama iz RS otvara vrata za austrijsko tržište

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić izjavio je danas da će poslovni salon koji će biti otvoren u austrijskom gradu Lincu biti jedna od kapija za ulazak preduzeća iz Republike Srpske na tržište Austrije, ali i drugih zemalja.

“Nismo bez razloga odabrali prostor Gornje Austrije jer je Linc oko 200 kilometara udaljen od Beča, Minhena i Praga, oko 100 kilometara od Salcburga, a u blizini je Graca. To je veoma dobra lokacija koja može da pokrije najveće gradove Austrije i da bude veoma blizu centara u Njemačkoj i Češkoj kako bi i ta tržišta mogli pokrivati”, rekao je Račić Srni.

Prema njegovim riječima, za promovisanje putem poslovnog salona u Lincu se prijavilo 35 preduzeća iz Republike Srpske.

“To nije benefit samo za tih 35 firmi koje će se direktno predstaviti u poslovnom salonu. Svaka od tih firmi ima svoje dobavljače i kroz taj lanac će biti zastupljene još desetine preduzeća, koja će moći da povećaju proizvodnju na osnovu aktivnosti koje preduzimaju Privredna komora i Predstavništvo Republike Srpske u Beču u pogledu prezentacije tih proizvoda i njihovog plasmana na austrijsko tržište”, naveo je Račić.

On je istakao da je plan da poslovni salon u budućnosti funkcioniše kao neka vrsta poslovnog inkubatora.

“Kompanije koje ostvare poslovne kontakte i počnu sa izvoznim aktivnostima neće više imati potrebu da budu prisutne u poslovnom salonu i na njihovo mjesto će ulaziti druga preduzeća”, naglasio je Račić.

Poslovni salon u Lincu biće otvoren 23. maja, a šef Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović izjavio je ranije Srni da će se prostirati na oko 600 metara kvadratnih i da su privrednici već počeli pripreme za izlaganje svojih proizvoda.

Kutak za promociju kvalitetnih proizvoda iz Republike Srpske u Austriji uređen je u saradnji Vlade, Privredne komore i Predstavništva Republike Srpske u Beču, te Inicijative za jugoistočnu Evropu koja ima sjedište u Lincu i Laktašima.