“Pokret za odlazak” postaje registrovano udruženje: Iz BiH ljudi odlaze jer nema nade

Organizatori ove grupe kažu da je njihov cilj živjeti, a ne preživljavati.

“Pokret za odlazak je prije svega humanitarna organizacija koja želi spasiti što veći broj poluživih bića koja se trenutno nalaze u BiH”, stoji u opisu ove grupe koja ima više od 4.000 članova.

“Odavde se nekada odlazilo zbog bijede, a sada se odlazi jer nema nade”, poručuju osnivači “Pokreta za odlazak” koji su već nekoliko puta pomogli bh. građanima da kupe kartu u jednom smjeru i zauvijek napuste BiH.

BiH se već godinama suočava s ozbiljnim problemom masovnog iseljavanja stanovništva. Prema podacima Unije za održivi povratak BiH je u posljednjih pet godina napustilo više od 169.000 osoba. Ekonomska kriza, bespravnost, nepoštivanje osnovnih ljudskih prava i politička situacija u našoj zemlji samo su neki od razloga zbog kojih mnogobrojne kompletne porodice, posebno mladi, napuštaju svoju domovinu zauvijek.

Najatraktivnije zemlje među građanima BiH su Njemačka, Austrija, Švedska, Švicarska, Norveška, SAD, Holandija i Australija.

“Ako iz Hrvatske bježe, šta onda stanovnici BiH da očekuju”, pitaju se osnivači ove grupe.

Ako je suditi prema alarmantnim podacima o iseljavanju stanovništa iz BiH, za očekivati je da će mnogi bh. građani iskoristiti ponude “Pokreta za odlazak”.

(Klix.ba)