Po prvi put ikad Appleova godišnja konferencija bit će virtualna i besplatna

Uredništvo

Worldwide Developers Conference (WWDC), višednevna konferencija namijenjena prvenstveno razvojnim programerima koju Apple redovno organizira jednom godišnje, počet će u ponedjeljak, 22. juna

Worldwide Developers Conference (WWDC), višednevna konferencija namijenjena prvenstveno razvojnim programerima koju Apple redovno organizira jednom godišnje, počet će u ponedjeljak, 22. juna.

Zbog širenja pandemije koronavirusa po prvi put u historiji bit će u potpunosti održana online. Ali, također po prvi put ikad, bit će besplatna za sudionike koji će time uštedjeti 1599 američkih dolara koliko inače košta ulaznica za ovo događanje.

Prvo izdanje WWDC-a održano je 1987. godine u gradu Santa Clara (SAD). Zadnjih 15 godina mjesto održavanja bio je grad San Jose (SAD). No, ove će godine njeni sadržaji biti dostupni virtualno putem Appleovog web odredišta i aplikacije za developere.

Tokom prijašnjih izdanja konferencije iz Applea bi u pravilu stizale najave o softverskim novitetima na platformama i uslugama koje nude, među kojima su iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV i Mac.

Također bi najavili kad će nova generacija njihovih pametnih telefona biti predstavljena, ali ponekad bi se dogodila i pokoja premijera novog hardvera.

Tako su, primjerice, tokom prošle godine na WWDC-a predstavili novo izdanje računala Mac Pro, a prije dvije godine najavili pametni zvučnik HomePod.

Najava održavanja WWDC-a stiže nakon što je Apple tokom zadnjih nekoliko sedmica predstavio nekoliko novih proizvoda virtualno i putem saopćenja za javnost. Između ostalog, tako su predstavili osvježeno izdanje računala MacBook Pro s novom tipkovnicom Magic, drugu generaciju iPhonea SE te novi iPad Pro i MacBook.

Iz Applea je također stigla najava kako će donirati milion američkih dolara lokalnim organizacijama u San Joseu kako bi nadoknadili eventualni gubitak prihoda zbog toga što će njihova godišnja konferencija biti održana u digitalnom formatu, piše Business Insider.