Po kakvim ćete navikama najčešće prepoznati toksične ljude?

Ukoliko se ponekad osjećate iscrpljeno poslije druženja sa određenim ljudima znajte da je u pitanju njihova toksičnost, ali srećom svi oni imaju određene navike kojih se redovno drže,
tako da ih je veoma lako prepoznati. Ukoliko prepoznate ove navike lako ćete izbjeći posljedice
na mentalno i fizičko zdravlje, a one su sljedeće.
Ne ispričavaju se – što god da učine teško se nose sa time da su zapravo oni krivi i gotovo
će uvijek započeti svađu, ali se nikada neće ispričati. U rijetkim se slučajevima može desiti da priznaju krivnju, ali polovično, uz drugu osobu, međutim, od njih nikada nećete čuti ono čarobno “oprosti”. Štite se ljutnjom i agresijom, a za sram ne znaju.
Često zovu i samo se žale – jasno je da svi imaju loše dane, ali kada je takav dan svaki dan onda to postaje toksično. Ovakve osobe svakodnevno će se javljati i žaliti se na sve moguće,
što vas iscrpljuje i događa se emocionalni miks. Ponekad nam dosadi slušati, ali opet želimo pomoći ukoliko smo u mogućnosti, međutim ukoliko postavite granice i manje se družite sa takvom osobom vaša iscrpljenost neće biti u velikoj mjeri i osjećat ćete se bolje.
“Ne” kao odgovor ne postoji – ukoliko vas je strah odbiti neki plan ili aktivnost vrlo je
vjerojatno da je osoba koje se plašite zapravo toksična. Ukoliko ih odbijete dolazi do
manipulacije  jer takve osobe ne razumiju da i vi imate svoje potrebe i granice. Podsjetite
sebe da niste krivi ukoliko kažete “ne” i da je to sasvim normalno ukoliko neke stvari ne želite učiniti.
Nije im drago zbog vašeg uspjeha – ukoliko toksičnoj osobi otkrijete uspjeh ona će reagirati umjereno, a i kada se potrudi odglumiti sreću vrlo ćete vjerojatno prepoznati manjak suosjećanja. Ukoliko primijetite takvo ponašanje smanjite druženje s takvom osobom jer vam ona zapravo i nije prijatelj.
Photo: Web izvor