Ovo su znakovi da vam stres svakodnevno narušava zdravlje

Svakodnevno se susrećemo sa situacijama koje nam izazivaju stres, ali i nešto više, upravo stres može djelovati na pojavu mnogih bolesti u današnjem društvu, a ovo su znakovi da vam upravo stres svakodnevno narušava zdravlje.
Crvene fleke koje nisu alergija – ukoliko tijelo doživi veliki stres dolazi do buđenja imuniteta koji ispušta kemijski histamin kako bi se odbranilo od “bolesti”. Ukoliko vaš stres ubrzo ne nestane dolazi do razvijanja jake alergijske reakcije. Budući da je imunitet u tom trenutku oslabljen kožu mogu napasti i iziritirati sve one stvari na koje nikada prije nije bilo reakcije, te tako nastaju crvene fleke po tijelu.
Nagle promjene težine – stres izaziva oslobađanje kortizola, a upravo on umanjuje sposobnost ljudskog tijela da obrađuje šećere u krvi, te mijenja način na koji se metaboliziraju masnoće, proteine i ugljikohidrate, što često dovodi do nagle promjene u težini, ili gubite na težini ili naglo dobivate. To često nastaje zbog toga što stres mijenja prehrambene navike pa se tako često
ili prejedate ili gubite apetit. Ukoliko jedete previše konzumirajte više vlakana, ukoliko nemate apetita jedite orahe jer su bogati proteinima.
Glavobolje – ukoliko ste pod velikim stresom često može doći do toliko jakih glavobolja da jednostavno osjetite kako vam glava puca, iako nikada prije niste bili podložni glavoboljama.
Ako ste skloniji migrenama stres i može aktivirati češće, ali i pogoršati. Pod stresom često
dolazi i do napinjanja mišića pa i to može biti jedan razlog za glavobolju.
Želudac – stres itekako može utjecati na funkcije želuca, najčešća reakcija jeste da tijelo proizvede više probavne kiseline koja utječe na žgaravicu. Može doći do nadutosti i plinova kao i usporenja stolice, ali i do grčenja debelo crijeva što često uzrokuje grčeve.
Stalno ste prehlađeni – stres djeluje na imunitet tako što ga potiskuje pa na taj način utječe na brzinu oporavka od bolesti. Prehlada se pod stresom javlja najčešće jer imunološki sustav nije
u mogućnosti potisnuti virus. Ukoliko se prehlade ne možete riješiti možete uzeti dodatke cinka
ili pastile koje sadrže cink kako biste trajanje prehlade skratili za jedan dan, ali pastilu morate
uzeti u roku od dvadeset i četiri sata prije pojave iste. Možete i meditirati, bolje spavati i vježbati jer sve to utječe na prehladu.
Pojava akni – često se može desiti da ste na akne zaboravili jer ste već davno izašli iz tinejdžerskog doba, ali ukoliko vam lice odjednom postane prepuno akni razlog tome
je vjerojatno stres. Pod stresom nastaje više hormona, posebno kortizol, što dovodi
žlijezde kože da proizvode više ulja. Višak ulja ostaje zarobljen u folikulima sitnih dlaka,
pa zajedno sa prljavštinom izvana i mrtvim stanicama kože stvara akne.

 

Photo: Web izvor