Ovim namirnicama smanjite rizik od moždanog udara

U današnjem svijetu postoje mnogi faktori koji lako mogu uzrokovati moždani udar, a prehrana
je jedan od njih, posebno ako nije pravilna i uravnotežena. Kako biste izbjegli ovu mogućnost izbjegavajte namirnice sa visokim udjelom masti i kolesterola, prerađenu slatku i slanu hranu. U prehranu uvrstite više voća i povrća, te cjelovite žitarice koje su bogate antioksidansima.
A navedene namirnice možete uvrstiti u svoju prehranu kako biste smanjili rizik od moždanog udara.
Grah i grašak – bogati su bjelančevinama i vlaknima koji će sniziti vaš kolesterol i visok krvni tlak koji utječu na pojavu moždanog udara. Sadrže i folnu kiselinu koja je dobra u zaštiti mozga.
Sjemenke i orašasti plodovi – također sadrže velike količine folne kiseline, a bogati su i zdravim mastima, posebno omega – 3 masnim kiselinama. Preporučuje se konzumacija badema, oraha, lanenih sjemenki, chia sjemenki, suncokretovih i sezamovih sjemenki.
Riba – sadrže omega – 3 masne kiseline, a u ovoj rubrici posebno se ističu losos, tuna, srdela i skuša. Preporučuje se da se riba konzumira bar dva puta tjedno.
Cjelovite žitarice – dijeta bogata cjelovitim žitaricama, prema mnogim studijima, smanjuje rizik od moždanog udara za 30% do 36%, a osim u smanjenju rizika od moždanog udara sudjeluju u borbi protiv drugih zdravstvenih stanja koja uključuju pretilost, dijabetes i srčane bolesti. Bilo bi dobro konzumirati zob, smeđu rižu, ječam, proso i kvinoju, a možete konzumirati i tjesteninu od cjelovite pšenice.
Kalij i magnezij – kalij će pomoći u regulaciji krvnog tlaka što predstavlja jedan od faktora koji uzrokuje moždani udar. Kako biste što više unijeli kalija konzumirajte banane, špinat, avokado i slatki krumpir. Magnezij sprječava pojavu ugrušaka u krvi, a može se pronaći u cjelovitim žitaricama, zelenom lisnatom povrću, grahu i orašastim plodovima.
Photo: Web izvor