Ovi bi vas podaci mogli poprilično uzrujati: u posljednjih 15 godina hrana je poskupjela 34, gorivo 52, cigarete 105 posto… A plaće?

Cijene goriva opet skaču, a kako ljubuju sa svim ostalim cijenama, često se, znaju to vrapci na granama, iz skupljeg tankanja rezervoara izrode razna poskupljenja.To je maleno poskupljenje uzme li se u obzir da su cijene goriva u proteklom desetljeću porasle za 37,9 posto, dok su u proteklih 15 godina povećane 52,6 posto, a čak 158 posto porasle su u 20 godina.

Kome je do pušenja

Još veće poskupljenje u tom razdoblju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, pretrpjeli su pušači i ljubitelji alkoholnih pića.

U proteklih 10 godina te su cijene skočile 59 posto, u 15 godina 105,5 posto, a u 20 godina 173 posto.

Ipak, bez duhana i alkohola se može, a neki će i morati, jer unatoč svim tim poskupljenjima, duhan i alkohol su tek na 73 posto europskih prosječnih cijena. Možete srezati vlastite troškove na vožnji i prebaciti se u pješake, ali će vas cijene goriva ipak zaskočiti u svim ostalim proizvodima.

Stanovanje po zlato

Rekordni rast cijena u protekla dva desetljeća, nakon alkohola, duhana i goriva, bilježi se i za stanovanje, u što su uključene cijene električne energije, plina, vode, odvoza smeća, najamnina…

U 20 godina stanovanje je poskupjelo za 100,6 posto, u proteklih 15 godina za 69,6 posto, a u proteklom desetljeću za 27,3 posto. Nije ni zdravlje kao što je bilo: u proteklom je desetljeću poskupjelo 13,7 posto, a u 20 godina 98,9 posto, pri čemu su farmaceutski proizvodi u dva desetljeća poskupjeli 55 posto, a u 10 godina 17 posto. U cijene zdravlja ulaze medicinska pomagala i oprema, bolničke i izvanbolničke usluge poput medicinskih, stomatoloških…

Svatko tko se bavi proizvodnjom ili davanjem usluga koje su ovoliko poskupjele proteklih godina vjerojatno bi ukazao i na cijene goriva, koje imaju utjecaj na konačnu cijene.

Zanimljivo je da sa svakim poskupljenjem goriva profitira država