Osam čudnih stvari koje se mogu desiti dok spavate

Ljudski mozak je toliko kompleksan da nikada nismo bili u stanju da 100% razumijemo sve u vezi sa njim. Čak i kada se mislilo da imamo odgovor na nešto, istraživači i dalje ostaju oprezni u vezi rezultata. I ova činjenica se naročito odnosi na misteriju usnulog mozga.

Naravno, imamo ograničeno razumjevanje ciklusa sna zahvaljujući fMRI skenovima, ali i dalje ne znamo zašto se određene stvari dešavaju. A kada govorimo o fenomenima sna i sindromima, misterija se upravo produbljuju jer nema odgovarajućih odgovora zašto spavajući mozak i dalje „radi“ kada je zdrav. Evo i 8 misterioznih fenomena u vezi sa snom (za neke možda i ne znate):

Hipnagogoški trzaj

Prije nego počnete da sanjate Vaše tijelo je obično paralizovano kako ne bi došlo do toga da „glumite“ san. Ali u nekim slučajevima, može se desiti da počnete sanjati prije nego što se tijelo u cjelosti „isključi.“

Tokom hipnagogoškog trzaja, Vaše tijelo bi moglo reagovati na iznenadne pokrete poput padova ili saplitanja. Kao i sve ostalo što je složeno u vezi mozga, istraživači nisu sigurni zašto se ovo dešava.

Paraliza u snu

Vjekovima kulture širom svjeta su pokušavale da objasne ovaj fenomen putem natprirodnih odgovora. U osnovi ovo se dešava kada se um probudi tokom REM faze sne (kada je tijelo najopuštenije, do tačke paralize).

Ali istraživači i danas znaju samo kada se ovo dešava, ali ne i zašto. Danas se vjeruje da će jedan od četvoro iskusiti fenomen paralize u snu. Simptomi podrazumjevaju otežano disanje, nemogućnost da se pokreće ili govori, stravu i u nekim slučajevima i halucinacije.

Mjesečarenje

Ovaj fenomen podrazumjeva buđenje u sred noći i bavljenje različitim aktivnostima. Riječ je o vrlo neprijatnom poremećaju jer se osoba ne sjeća šta je radila u mnogim slučajevima, pa se dešava i da se povrijedi.

Uzroci su i dalje nepoznati. Skloniji ste poremećaju ako je bilo slučajeva mjesečarenja u porodici, ali naučnici ni ovde ne znaju zašto niti kako dolazi do njega.

Pričanje u snu

Takođe znano i kao somnilokveja, osoba u ovom poremećaju govori tokom spavanja. Stvari koje se izgovore mogu biti i nerazumljivo mrmljanje preko vikanja pa sve do dugih i složenih rečenica.

I ovdje se zna kada dolazi do fenomena, ali ne i zašto, šta je uzrok (osim što je utvrđeno da je vezan i za naslijeđe).

Noćni poremećaj ishrane vezan za san

Takođe znan i kao jedenje tokom sna predstavlja vrstu mjesečarenja koja je usko vezana za svjesne želje i potrebe osobe za hranom.

Smatra se i poremećajem spavanja i ishrane jer osoba njime ispunjava želje koje suzbija u budnom stanju. Baš kao i sa mjesečarenjem, osoba se ne sjeća ničega i ne shvata da jede tokom noći.

Noćni užasi

Razlika između užasa i košmara je u tome da užas podrazumjeva i određena djela. Užasi podrazumjevaju vrisku, paniku, mjesečarenje i bacanje u krevetu.

Kao i drugi poremećaji spavanja i ovaj se smatra nasljednim. Međutim niko ne razumije zašto nastaje osim što je uočeno da se češće dešavaju u dečijem uzrastu.

Sindrom eksplozije glave

Ovaj bezbolni sindrom podrazumjeva eksplozivnu buku koju osoba čuje prije nego što zaspi. Ponekad se stiče utisak eksplozije koja se odvija u glavi osobe.

Smatra se vrstom poremećaja sna i neobičnom vrstom halucinacije koja se dešava ljudima koji su između jave i sna. Uzroci nisu otkriveni.

Vantjelesno iskustvo

Iako ovo nije poremećaj sna, ipak je zanimljiv za pomenuti. Vantjelesno iskustvo podrazumjeva osjećanje „lebdenja“ ili „posmatranja“ sopstvenog tijela spolja.

Ovaj fenomen nije vezan za poremećaje spavanja. Istraživači ga klasifikuju kao disocijativno iskustvo sa psihološkom i neurološkim uzrocima. Nema ništa sa „duhom“ koji napušta tijelo i vjerovatno se radi o kraćoj disfunkciji mozga.

(radiovitez.ba)