Odlične maske koje će zaštititi vašu kosu tokom zimskih dana

Iako na tržištu postoji mnogo proizvoda za njegu kose, ne morate trošiti novac da biste je zaštitili i obnovili. Za sve ove maske sastojke vjerovatno imate u svojoj kuhinji. Neki od njih su jogurt, avokado i maslinovo ulje koji su apsolutni pobjednici u obnavljaju kose, piše Shape.

Maska od jagode

Za ovu masku će vam osim jagoda trebati još žumanjak i maslinovo ulje. Uzmite nekoliko jagoda, dodajte žumanjak i dvije supene kašike maslinovog ulja, umiksajte i utrljajte u kosu. Antioksidanti u jagodama dodaju vlažnost i sjaj kosi, dok žumanjak sadrži proteine ​​koji jačaju korijen kose. Masku držite na glavi što duže možete, a potom je isperite mlakom vodom.

Maska od banane

Osim izgnječene banane trebat će vam avokado i kokosovo ulje. Banana je spasitelj lomljive i oštećene kose. Kalij u banani omekšava kosu i daje joj elastičnost te tako sprečava lomljenje, dok avokado koji je bogat vitaminom D pospješuje rast i jačinu kose.

Jogurt maska

Za jogurt masku bit će vam potrebno još jabukovo sirće i limun. Ovaj recept idealan je za duboko čišćenje nakupina raznih proizvoda za kosu. I sirće i limun u potpunosti će očistiti vaše tjeme, a jogurt će hidratirati vašu kosu. Međutim, ako imate farbanu kosu, limun razrijedite s vodom kako ne biste ostali bez boje.

Maska od ulja

Za masku od ulja bit će vam potrebno kokosovo i ulje jojobe te nekoliko listova divlje mente. Kokosovo ulje poznato je po svojim dobrim svojstvima. Ono duboko prodire u kosu i hidrira je. Jojobino ulje u kombinaciji s divljom mentom smanjit će perut i ublažiti svrbež tjemena.

Maska od meda

Med, avokado i maslinovo ulje bit će vam potrebni za spravljanje ove maske. Masti u avokadu i maslinovom ulju, osim što su izvrsne za kožu, izvrsne su i za vašu kosu. Ovi sastojci regenerišu suhu i lomljivu kosu i štite je od daljnjeg oštećenja. Također, izvrsna je za sve one koji ne mogu funkcionirati bez fena i pegle za kosu, a enzimi u medu dat će kosi nevjerovatan sjaj.

Playnow.ba