Nikola Čiča: Iz prošlosti nismo dovoljno naučili, dijalog je jedini put za bolji ambijent u BiH

Svjestan je činjenice da će mu trebati mnogo energije, truda i rada kako bi određene stvari nastavio u onom smjeru u kojem su krenule, ali i uveo promjene koje već ima u zamislima, a predstavljaju budući izgled djelovanja Napretka.

“Ono izvorno što trebamo raditi u Statutu je definirano i to je temelj onoga što će Napredak raditi u budućem vremenu. Historija će pisati o mnogo toga što je urađeno u proteklih 29 godina i dat će svoj sud koliko je kvalitetno ili ne. Smatram da je urađeno mnogo više boljih stvari, nego loših. Spremi smo na kritiku i naravno da su se neke stvari mogle bolje uraditi, ali sve treba posmatrati i u kontekstu da je Napredak obnovljen 1990. godine, nakon čega je uslijedio rat, što je stvaralo poteškoće u realizaciji određenih aktivnosti”, rekao je Čiča za Klix.ba.

Smatra da se Napredak našao u historijskom trenutku protekle subote kada je nakon 29 godina uspješnog Topićevog liderskog djelovanja uslijedila promjena koja je dovela novu osobu na čelo jednog od najvećih kulturnih društava u Bosni i Hercegovini.

“Sebi sam na početku zadao mali program koji sam predočio na skupštini, a koji ću razrađivati. U prvoj godini dana ću prije svega povećati rad s podružnicama, odnosno pokušat ću ući u sve njih, razgovarati sa svima o problemima koje imaju te pokušati da zajedničkim snagama pronađemo rješenja kako bi se ojačao rad Napretka. Na meni je sada da pokažem i dokažem da li ću neke stvari moći bolje ili isto kao prof. dr. Franjo Topić raditi”, istakao je Čiča, koji ima za cilj i povećati broj podružnica.

Naime, do Drugog svjetskog rata Napredak je imao više od 155 podružnica i povjerenstava, a sada ih je nešto više od 60. Čiča je postavio i zadatak jačanja brenda Napretka, uvođenjem knjige standarda koja će sadržavati sve akte ovog društva, ali će davati i dovoljan nivo autonomije podružnicama za samostalno djelovanje u određenim segmentima.

“Pokušat ćemo prići i svakoj lokalnoj zajednici, odnosno načelniku i gradonačelniku kako bismo vidjeli na koji način oni mogu pomoći Napretku koji je od velikog značaja, ne samo za hrvatsko stanovništvo, iz kojeg je primarno ono i nastalo, već i BiH u cijelosti”, nastavio je Čiča.

Izvor: Klix.ba
Photo: Web preglednik