Nesvakidašnji prizor u Indiji: Jata flamingosa preplavila Mumbai

Uredništvo
Ogroman broj flamingosa odletio je u Mumbai, glavni grad države Maharashtra na zapadu Indije, a fotografije flamingosa postale su hit među ljubiteljima ptica na društvenim mrežama.

Novi izvještaj Bombay Natural History Society (BNHS) procjenjuje da je populacija flamingosa ove godine doselila s 25 posto više vrste nego prošle godine. Prema BNHS-u, oko 150 hiljada flamingosa krenulo je epskim putovanjem u Mumbai, piše CNN.

“Iako postoji pad industrijskog otpada tokom karantene, priliv kućne kanalizacije pomaže neometanom stvaranju planktona, algi i mikrobentosa. Osim toga, karantina daje ovim pticama mir za puštanje korijenja, ljudi ne ometaju njihov pokušaj dobivanja hrane i staništa”, kazao je Rahul Khot, pomoćnik direktora u Društvu za prirodnu povijest u Bombaju (BNHS).

Indija je već više od mjesec dana u karanteni kako bi spriječila širenje “Covida 19”. Vozovi, avioni i autobusi ne prometuju i rade samo osnovne usluge. Prema nedavnoj analizi IQ-Air, globalne kompanije za informisanje i tehnološki kvalitet zraka, Mumbai je zabilježio najbolji kvalitet zraka u ožujku.

Ostale životinje koje su imale koristi od ljudskog odsustva su majmuni, koji su se u Delhiju spustili u velikom broju, kao i delfini, koji su prvi put primjećeni u rijeci Ganges.