Neobične primjene mirisnog cimeta

Kada se govori o cimetu uglavnom je prva pomisao desert, međutim, mljeveni začin
slatkastog okusa može vam poslužiti u mnoge svrhe. Cimet je dobro poznat od davnina
pa su ga Egipćani koristili u mumificiranju, a arapski liječnici u njezi pacijenata koji su otkrili
da cimet pomaže u zacjeljivanju rana i uklanja buđ. Ovo su njegove druge primjene koje
se mogu primijeniti u vrtlarstvu.
Uništava gljivice – ukoliko na biljkama primijetite gljivice dovoljno ih je posuti mljevenim cimetom, ali ako se na zemlji pojavio bijeli premaz potrebno ga je posuti cimetom i izmiješati što će spriječiti da se gljivice razmnožavaju.
Zacjeljuje rane – ukoliko ste prilikom vrtlarenja slučajno oštetili zdrave biljke pospite ih mljevenim cimetom, začin će brzo reagirati i regenerirati oštećena mjesta.
Podržava sadnice – sadnicu pospite cimetom prije nego ju stavite u zemlju, biljka će se brže ukorijeniti i brže će rasti i razvijati se. Sa cimetom možete pripremiti i organsko sredstvo protiv gljivica. U pola litra vode potrebno je zdrobiti dva aspirina i dodati kašiku cimeta. Sve pomiješajte i ostavite da stoji dvanaest sati nakon čega je potrebno procijediti u posudu. Mješavinom reznice vlažite dva sata i posadite biljku.
Otjerat će mrave – nisu svi oduševljeni mirisom cimeta, a posebno insekti. Ako se desi da na biljkama vidite mrave ili komarce pospite ju cimetom i neželjeni gosti brzo će nestati.
Photo: Web izvor