Neki arhitekturu ovog grada nazivaju umjetnošću, drugi kažu da je kič

Dok budete ulazili u gondolu ka El Altu, ispod ćete vidjeti jednu od najvećih pijaca na svijetu
Feria 16 de Hulio.
Mnogi turisti nikada nisu ni razmišljali o tome da posjete El Alto. Drugi po veličini grad u
Boliviji dom je najvišeg aerodroma u Južnoj Americi koji se nalazi na 4.061 metar nadmorske visine i mjesto koje posjetioci treba da vide prije La Paza, glavnog grada udaljenog 15 kilometara i 421 metar niže.
El Alto je počeo da se sklanja iz sjenke svog komšije, a zahvaljujući svojoj buntovnoj arhitekturi, novim linijama gondole, gastronomiji i prvoj ženskoj gradonačelnici Soledad Čapeton (Soledad Chapetón), privlači sve više pažnje turista i medija.
Do El Alta možete doći Crvenom linijom iz centralne stanice La Paza s koje ćete se
u La Sehi prebaciti na Plavu liniju.
Dok budete ulazili u gondolu ka El Altu, ispod ćete vidjeti jednu od najvećih pijaca na
svijetu Feria 16 de Hulio.
Kada stignete u El Alto, postaje vam jasno da ste došli u grad sa živopisnom arhitekturom. Šareniš koji će vam biti stalno prisutan pred očima u nekim momentima je pretjeran, a u drugim oslikava pravu bolivijsku kulturu.
Šarene zgrade i kuće nazivaju čole, što je spoj francuske riječi šole (koliba) i čolita (tradicionalno obučene žene). Ipak, to je izraz koji se kreatoru Frediju (Fredy) ovog arhitektonskog stila uopće ne dopada. On insistira na terminu moderna andska arhitektura.
Stil je nov, ali definitivno ima korijene u tradicionalnim ukusima i bojama. Fredija su inspirirale ruševine u Tivanaku, nekadašnjoj prijestonici istoimene andske civilizacije koja je prethodila Inkama i bila na vrhuncu moći između 500. i 900. godine prije nove ere.
Mnogi su zamjerali gradskim upravama ulaganje novca u ovakvu arhitekturu umjesto u pristojnu kanalizaciju, ali sve je više onih koji odobravaju što se izgled grada mijenja i to na tradicionalan bolivijski način.
(Avaz.ba)