Neće ići glatko: Facebook želi u Kinu, pokušali otvoriti i ured

Kina je najveće globalno tržište društvenih medija, ali pristup stranicama poput Twittera, Facebooka i YouTubea blokiran je korisnicima u toj zemlji.
Američka kompanija Facebook osigurala je licencu za otvaranje ureda u Kini u pokušaju da se napokon probije na to unosno tržište, na kojem je njegova internetska stranica blokirana od 2009. godine.
Ako Facebook otvori ured, bila bi to prva formalna prisutnost te kompanije u Kini. Međutim, u međuvremenu je registracija tog ureda uklonjena s internetske stranice kineske vlade, što ukazuje na moguće komplikacije, navodi New York Times.
Kina je najveće globalno tržište društvenih medija, ali pristup stranicama poput Twittera, Facebooka i YouTubea blokiran je korisnicima u toj zemlji. Umjesto toga, oni mogu pristupiti samo domaćim stranicama društvenih mreža poput Weiboa, Renrena i YouKua.
Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg već je u par navrata pokušao šarmirati kineske dužnosnike, čak i učenjem mandarinskog jezika.
Facebookova podružnica registrirana je u južnom kineskom gradu Hangzhou te jefinancirana ulaganjem od 30 milijuna funti, prema detaljima podneska u kineskom poduzeću za informiranje o kreditima, a koje imali prilike vidjeti u Reutersu i New York Timesu prije nego su podaci uklonjeni.
U podnesku, koji više nije javno dostupan, navodi se da ‘opseg poslovanja’ uključuje razvoj tehnologije, tehničke usluge i investicijsko savjetovanje, među ostalim stavkama.
Ambicija Facebooka da se probije na kinesko tržište traje već dugo. Mark Zuckerberg je otišao toliko daleko da je naučio i mandarinski a također je i trčao oko trga Tianamen u ožujku 2016. godine.
No, od prošloga tjedna se čini da je zaustavljen bilo koji potez te kompanije u Kini. „Daleko smo od toga da možemo bilo što raditi“, izjavio je Zuckerberg za tehnološki portal Recode.
Izvor: 24sata.hr