Načelnici tri hercegovačke općine proglasili Željka Komšića nepoželjnim

Prvi je bio načelnik Gruda Ljubo Grizelj, koji je ustvrdio da Komšić zbog načina na koji je izabran nije dobrodošao u Grude te da su Hrvati su u svim općinama i gradovima u kojima su većinski narod izabrali za svog člana Predsjedništva Dragana Čovića.

“Željko Komšić je treći put uzurpirao ono što mu ne pripada i ne treba dolaziti jer mu mi nismo spremni izraziti službenu dobrodošlicu. On nije legitimni predstavnik Hrvata Bosne i Hercegovine, tako ni općine Grude. Za nas je to, temeljem 90,82 posto volje birača općine Grude, Dragan Čović i njemu ćemo prvom prilikom izraziti najsrdačniju dobrodošlicu”, izjavio je Grizelj.

Njegov primjer slijedio je i načelnik Čapljine Smiljan Vidić koji je izrazio žaljenje što Bošnjaci još jednom na ovakav način ponižavaju Hrvate.

“Istovremeno smo i žalosni što je još jednom izabran za člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda kandidat koji nema nikakvu podršku Hrvata u BiH. Kao takav nije dobrodošao u naš grad. Ovakvim izborom jedan dio Bošnjaka je pokušao napraviti štetu Hrvatima i Bosni i Hercegovini. Hrvatima štetu nisu nanijeli, ali BiH jesu, imali smo kao narod i ranije velikih izazova, ali smo ih vođeni HDZ-om BiH znali i uspjeli savladati, tako će biti i sada”, izjavio je Vidić.

Nakon njih je Branko Bago kazao kako “jedan od dvojice novoizabranih bošnjačkih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine” Željko Komšić nije dobrodošao u Posušje”.

“Osoba koja iz dana u dan radi na dekonstitutivnosti Hrvata u BiH, koja koketira sa svojom nacionalnosti ovisno o trenutnim potrebama i koja je po treći put bošnjačkim glasovima uzurpirala mjesto člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda ne može predstavljati hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i nikada neće biti dobrodošla u naše Posušje. Na ovim izborima Posušje je jasno reklo ko je član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda. Skoro 90 posto birača dalo je podršku Draganu Čoviću i političkim strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora. Odlučno i hrabro stojimo uz HNS i predsjednika Čovića u daljnjoj borbi za jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Budimo ustrajni u zalaganjima za pravedna, logična i ustavna zakonska rješenja izbornog procesa kako bi u što skorijem roku nadišli ovu anomaliju koja omogućava brojnijem narodu da majorizira malobrojniji birajući mu predstavnike”, napisao je saopćenju Bago.

Zbog izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata danas se u Mostaru održava i protestna šetnja. Šetnja je zakazana u 18 sati, a odvija se od Sveučilišta do Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH na Šetalištu.

(Klix.ba)